В сравнение с миналата година замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време само станциите на "Павлово" и "Младост" имат близки стойности като тази година, на другите места нивата на замърсяване са по-ниски, а никъде няма по-високи стойности, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV. По думите му обаче, това не означава, че хората няма за какво да се притесняват.

Основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление, заяви министърът. По думите му безспорно у нас има подновяване на автомобилния парк, което е съвсем естествено. Битовото отопление допринася над 50% за замърсяване с фини прахови частици и той е основният източник за замърсяване, заяви той. Според Димов дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са достатъчно качествени, а вредят най - много на чистотата на въздуха.

Световната банка има две предложения за справяне с този проблем - дървата да се продават на обем, тъй като влагата тежи повече, и другото е дървата да не бъдат изсичани в последния момент, за да може да има по - дълъг период на изсушаване. Този проблем обаче има огромна социална роля, тъй като няма как да накараме хората дали да избират да дишат чист въздух, или да стоят на топло, каза министърът.

Той отбеляза, че основната тежест при мерките срещу замърсяването на въздуха е върху местната власт. "Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", коментира министърът.

В същото време представителите на големи работодателски организации, членове на бизнессъвета към кмета на Столична община, подкрепиха искането на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъдат въведени стандарти за въглищата и брикети с високо съдържание на сяра и да не бъдат продавани за битово отопление. 

"Въглищата с високо съдържание на сяра замърсяват най-много и имат ниска енергийна калоричност, тоест, топлят по-малко", е пояснила кметът Фандъкова. Стандартът за въглищата беше разработен от МОСВ по предложение на Столична община и в момента се разглежда от депутатите в Народното събрание. Представителите на бизнеса са заявили подкрепа и за предложението на Столична община за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили.

Представителите на големия бизнес в България подкрепят мерките за подобряване на качеството на въздуха, които реализират кмета Фандъкова и нейния екип. КРИБ и Столична община ще организират кръгла маса, на която да бъдат обсъдени политиките за подобряване на качеството на въздуха, за които трябва да се търси подкрепата както на други институции, така и на бизнеса и гражданите.

Заместник-кметът Дончо Барбалов е направил презентация за бюджета на Столична община за 2019 г.

Важно е да продължи устойчивото развитие на града, е казала Фандъкова. "Последователно в последните години залагаме едни и същи приоритети, защото това е начинът да постигнем съществена промяна и развитие на града. На първо място това са екологията и чистотата", е казала също кметът Фандъкова.