Министрите от третия кабинет на Бойко Борисов предадоха властта на служебното правителство, назначено с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която обаче не бяха допуснати журналисти.

Малко преди това държавният глава представи служебния кабинет на официална церемония, на която заяви, че той трябва да проведе честни избори, да разкрие, доколкото може, истината за досегашното управление и да приеме Плана за възстановяване и устойчивост.

След като министрите се заклеха, начело с премиера Стефан Янев те изминаха краткото разстояние от президентството на "Дондуков 2" до Министерски съвет на "Дондуков 1".

Янев само помаха на журналистите, но отказа коментар.  

В същото време фоторепортерите заснеха вече бившия министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който се виждаше на стълбите през открехнатите врати на правителствената сграда. 

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

По-късно обаче във Фейсбук страницата на Бойко Борисов бяха публикувани кратък текст и видео:

"Пожелавам успех на служебното правителство. Предизвикателствата пред страната са огромни. Да се носи цялата отговорност за държавата не е лесно. Иска се кураж, който ние демонстрирахме през последните 4 години. Ако и партиите в парламента имаха този кураж, сега можехме да имаме редовно правителство, с което да вървим напред.

Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ. Най-важно е да има приемственост в управлението на пандемията и подкрепата към бизнеса, за което отделихме над 6 млрд. лв.".

"Г-н премиер, аз мисля, че вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. С много от колегите министри се познаваме добре, а докато бях главен секретар Соня Момчилова (която ще бъде говорител на служебния кабинет - б.р.) беше шеф на пресцентъра на МВР. Така че имаме всичките аргументи да направим едно правилно, нормално, демократично предаване на управлението. Само искам да отбележа, че дотук се стигна, след като нашето правителство - Патриотичния фронт и ГЕРБ, изкараха пълен мандат, а не се направи редовен кабинет и считам, че не беше правилно. Надявам се да не допуснете с машинното гласуване това, от което се опасяват хората. Сиреч - много разчитаме на вас, за да победи демокрацията. Истински ви желая успех, това ми е трети или четвърти път, в който сдавам - много е трудно. Цяла година никой не ме пита откъде вземам пари за пандемията. На ваше разположение сме, ако ви трябваме. Иначе в личен план е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас.. И каквото е казал Господ!", заяви още лидерът на ГЕРБ в обръщението си към служебния кабинет.

На излизане Стефан Янев отново отказа да говори, след като вече произнесе реч за приоритетите си в президентството, но част от министрите коментираха пред медиите за първи път.

"Служебното правителство има амбицията да покаже почтеност, прозрачност и професионализъм, каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов на излизане от Министерския съвет пред журналисти.

По думите му ведомството, което ще управлява, се свързва със справедливост, което е твърде голяма претенция, но той изрази надежда, че служебното правителство ще задоволи очакванията на българските граждани за справедливост.

Янаки Стоилов

Снимка: БТА

Стоилов допълни, че правителството ще оцени обективно реалното състояние на държавата, без предубеденост и тенденциозност.

Служебният икономически министър Кирил Петков също заяви, че кабинетът ще работи за прозрачно и отговорно управление. Попитан дали е достатъчен периодът за подобряване на икономическото състояние на страната, той каза, че всеки ден е важен за излизане от икономическата криза.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков също се присъедини към целите за прозрачно и отговорно управление. На въпрос дали държавата ще се осветли, както казва президентът Радев, той потвърди думите му.

"Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски (досегашният вътрешен министър - б.р.) ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Изпълнителната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи".

"Отивам на място, където възнамерявам да свърша много", каза пък служебният министър на културата Велислав Минеков. Той добави, че за два месеца ще се опита да свърши това, което не е било свършено за 10 години. Минеков уточни, че на първо място ще има среща с хора от партиите от парламента досега и ще иска да знае за техните културни програми и намерения по отношение на министерството.

Велислав Минеков

Снимка: БТА

"Наистина е амбициозно това, което правим, но все пак, ако не друго, поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след това", заяви още той.

Според него в министерството работят добри специалисти, затова цени тяхната работа. Минеков увери, че те ще останат там и ще продължат да работят.

По думите му се работи отдавна по отношение на Плана за възстановяване и развитие и той се надява да се получи огромна помощ от близо 50 млн. евро. Проблемът обаче бил, че никой не е направил постъпки по подобен ход.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров отказа коментар, но такъв направи неговият предшественик.

"С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта", заяви проф. Костадин Ангелов.