Премиерът Бойко Борисов пристигна в Сеул в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между между България и Република Корея. Това той съобщи във фейсбук.

Това е първото посещение на български министър-председател в страната. Целта на визитата е разширяване на сътрудничеството в политическия, икономическия и културния диалог между двете държави.

Той замина за Сеул рано сутринта. Визитата е тридневна, българският премиер ще проведе разговори с президента Мун Дже Ин и премиера Ли Нак Йон. Той ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията "Hyundai Motor Group" в гр. Хуасонг, както и Университета за чужди езици "Ханкук" в Сеул.

Заедно с Борисов за Южна Корея пътуват вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на икономиката Емил Караниколов, на  транспорта и съобщенията Росен Желязков и на финансите Владислав Горанов. Борисов води и бизнесделегация.

България очаква мащабна южнокорейска инвестиция от 1,5 млрд. долара в изграждането на завод за батерии за електромобили, обяви през август премиерът по време на Каспийския икономически форум в Туркменистан.

В средата на септември се проведе второто заседание на Съвместната българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество в Сеул, след което стана ясно, че компаниите с южнокорейско участие в България са 249, а инвестициите от азиатската страна у нас възлизат на 213 млн. евро, което я нарежда сред 30-те държави по общ обем инвестиции у нас.

Снимка: БТА

Високите технологии, иновациите и развойната дейност ще бъдат сред акцентите, по които в рамките на визитата ще се обсъждат възможности за задълбочаване на сътрудничеството. Други сфери с потенциал за развитие са туризмът, транспортът и инфраструктурата, информационните и комуникационните технологии, образованието и отбраната. Наред с обсъждането на стъпките за развитие на търговско-икономическите връзки между България и Република Корея, настоящата визита дава възможност да бъде обменен и опит по редица теми. Такива примери са - енергетиката, с оглед на позицията на Република Корея на един от големите вносители на втечнен природен газ в света, както и екологията и опазването на околната среда, към които и двете страни се отнасят с голямо внимание, се посочва в съобщение на пресслужбата на министерски съвет по повод визитата на премиера в Южна Корея.

Основна цел на България е отношенията й с Република Корея да преминат в по-напреднала фаза на установяване на стратегическо партньорство, което ще съответства и на стратегическото партньорство между Европейския съюз и Република Корея. Това е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за партньорство и сътрудничество, за свободна търговия и за сътрудничество в управлението на бедствия и кризи. ЕС е трети по обем търговски партньор на Република Корея и втори по големина пазар за стоки от тази страна след Китай, както е и най-големият чуждестранен инвеститор в Република Корея.