Бойко Борисов стана първият лидер от подкрепящите правителството партии, който потвърди слуховете, че Алексей Петров е участвал в разговори преди съставянето на кабинета.

"Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт. Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали - с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме", коментира лидерът на ГЕРБ в кулоарите преди първото заседание на парламента в новия политически сезон.

Борисов заяви, че не е обещавал ръководния пост в ДАНС на Петров, но не знае дали някой друг не го е правил.

"От мен не, по време на разговорите - не. Ако е имало нещо друго, това не е към мен въпрос", отговори той.

И напомни, че "партията на промяната" носи цялата отговорност за назначенията. По думите му, кадровите назначения, така или иначе се правят, а в момента трябва да се овладеят цените и инфлацията.

"Ние, както каза Кирил Петков, имаме 10 зам.-министри от сигурно 60, имаме един министър - вицепремиер от 18 или 19. Да, ние подкрепяме, във важните неща дори сме водещи, но по другите теми - Денков и вътрешният министър трябва да говорят с президента и да уговарят министрите".

Снимка: БТА

"Този нов сезон трябва да променяме конституцията, да приемем КПКОНПИ, да пуснем Плана за възстановяване и да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната и да приключим с тези теми. Смисълът да направим правителство беше този. Ако някой има толкова голям зор от кадрови назначения, той ги прави. Имаме и критики. Имал съм критики и към правителствата, които съм управлявал. Няма идеални неща, трябва да се работи", добави Борисов.

"Ние не сме се събрали, защото се харесваме или обичаме, събрали сме да свършим пет-шест неща", обобщи той за конфигурацията на властта. 

Лидерът на ГЕРБ отхвърли обвиненията за "Турски поток" и обобщи, че е защитил българския интерес с изграждането му.

"Считам, че "Балкански поток" във времето, когато Турция и Гърция, натовски държави,  направиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, всичко минава през Турция и Гърция, ние успяхме да се преборим и да си направим "Балкански поток", който е 100% държавен", каза бившият премиер.

Повод за думите му бяха публикувани от НПО "Антикорупционен фонд" данни, в които се твърди, че има писмо на руски политик, който споменава изграждането на газопровода. Вчера от Софийската градска прокуратура се самосезираха по повод разпространената в медии информация с твърдения за нарушения.

"И в момента е печатница на пари за българските граждани", каза за газопровода Борисов, като уточни, че от това влизат милиони левове в джоба на българина.

"Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лева влизат във вашите джобове, на всички българи. И това, ако е лошо, и ако трябва да се обяснявам защо не е в Гърция, защо не е в Турция... Аз не съм национален предател, напротив - правил съм всичко в полза на българите", заяви Борисов.

И подхвърли на медиите да проверят бил ли е министър Андрей Цеков в Москва, или не. "Не знам, но се съмнявам, че е бил", добави лидерът на ГЕРБ и каза още, че когато журналистите разследват това, тогава да питат него по въпроса.

Борисов каза, че антикорупционното законодателство ще влезе за объждане в НС още следващата седмица. Коментира и казуса с поисканото отстраняване и последвалата оставка на главния секретар на МВР и обобщи, че той вече е решен.

"Президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата и ще държат главен секретар, с когото правителството да се оправдава за всички проблеми с престъпността. Мисля, че ще има нов главен секретар, защото от друга страна не е редно едно правителство да не може да направи всичко, в което вярва", каза лидерът на ГЕРБ, попитан за импийчмънт на Румен Радев.