Премиерът Николай Денков възложи на вътрешния министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това стана ясно след съвещанието с представители на МВР и службите за сигурност, свикано два дни след убийството на Алексей Петров. По време на брифинга премиерът и вицепремиерът категорично отрекоха връзка на убития бизнесмен със съставянето на кабинета. Бяха представени и мерки във връзка със "зачестилите тежки криминални престъпления в страната".

Защо се налага смяната на главния секретар на МВР

"Има факти, които показват, че има проблем с организацията в министерството. Тези проблеми са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията", обяви Денков.

"Част от дискусията днес показа, че има и вътрешен проблем в МВР. Няколко групи факти сочат, че има проблем с организацията във ведомството. Те са свързани с дейността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно, на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главният секретар", каза Денков.

И добави, че по всички тези причини е помолил Калин Стоянов "да не търпи повече тази ситуация" и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към Президентството.

На този етап не е обсъждано кой би могъл да заеме поста му.

"Това, което искаме, е да се върне координацията и синхрона между министъра и главния секретар, който ще застъпи. Но първи би трябвало да имаме акт, който зависи от президентството. Когато бъде освободен този главен секретар, тогава ще обявим със съответни мотиви и кой би могъл да бъде човекът", обясни премиерът.

"Алексей Петров не се е чувствал застрашен, не е имал професионална охрана"

Относно убийството на Алексей Петров Денков каза, че за момента няма установена връзка "между различните убийства, които се коментират най-много в медиите". Заподозрян също все още няма. Работи се по няколко конкретни следи, но те не могат да бъдат представени публично, каза още премиерът.

"Има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, с определени престъпления, които са се случвали през годините. В момента се разследват различни мотиви за това престъпление, включително и възможност за отмъщение", добави Денков.

"Петров не се е чувствал застрашен, ходел е без охрана на различни места, посочи той. Има различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, във връзка с определени престъпления, случвали се през годините, и се изследват различни мотиви за убийството му, включително и за отмъщение, каза премиерът.

Оръжието, с което е стреляно по Алексей Петров, е установено като калибър, обясни директорът на СДВР Любомир Николов. Разпитана е жената, която е била заедно с Петров и е ранена при престъплението, добави той.

Заместник главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че ще се провеждат разговори и последващи разпити с контактите на Алексей Петров, вътрешни и международни, от страна на бизнеса и политическия елит, с цел да се установят мотивите за престъплението. Трябва да съберем достатъчен обем от информация и да направим анализ, добави той.

Директорът на СДВР Любомир Николов и вицепремиерът Мария Габриел

Снимка: БТА

Мерките във връзка със "зачестилите тежки криминални престъпления в страната"

Институциите трябва да ускорят и обогатят обмена на информация помежду си - основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията, каза Денков във връзка с мерките, които се предприемат след "зачестилите тежки криминални престъпления в страната". 

"МВР заедно с прокуратурата ще сключат споразумение за координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, който е свързан само с наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти. Днес се договорихме обхватът на това споразумение да бъде разширен, така че в него да влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията", поясни Николай Денков.

Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с действие или бездействие, които биха могли да възпрепятстват разкриването на престъпления или т. нар. "чадъри".

"Активизиране в пълен обем на дейностите, работата на институциите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвени тежки престъпления", е друга мярка, която ще бъде предприета, добави министър-председателят.

Ще се разшири и практика, която се оказала много ефективна по отношение на телефонните измами и отнемането на МПС. А именно - там, където има лица с две и повече висящи досъдебни производства, в такива случаи МВР заедно с прокуратурата да направят преглед. При него се оказва, че събирайки информацията от различни досъдебни производства много по-ефективно може да се пристъпи към оформянето на обвинителен акт, който да влезе в прокуратурата.

Снимка: БТА

Денков и Габриел категорични: Няма връзка между Алексей Петров и съставянето на кабинета

"Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленските програми. Подобни тези са спекулации, които се използват, за да се създава негативен имидж на кабинета", категоричен беше премиерът в отговор на журналистически въпрос. 

"Срещал съм Алексей Петров на събития, на които е присъствал, но никога не съм имал лични разговори с него. Освен това никога не е ставало дума за Петров по време на обсъжданията за това правителство. Ако погледнете говорителите по тази политическа тема, това са същите хора, които от първия ден се опитват да съборят това правителство. Може да се търси и намеса на външни фактори, но не бих искал да говоря в тази посока без да имам конкретни доказателства", добави Денков. 

Вицепремиерът Мария Габриел потвърди казаното от министър-председателя, че "в нито един момент, нито името на Алексей Петров, нито неговото физическо присъствие могат да бъдат сочени като участници в този процес. "Не сме се срещали лично, освен на форуми, на които е присъствал като представител на представляваните от него съвети", посочи Габриел.

Алексей Петров бе застрелян на 16 август по обяд на пътеката между столичния кв. "Драгалевци" и междинната станция на лифта "Бай Кръстьо". С него по обичайния му за разходка маршрут е била 48-годишната треньорка по тенис и планински водач Мирослава Михайлова. Убиецът ликвидира Петров на място, а спътницата му бе простреляна и е в тежко състояние в централната реанимация на "Пирогов".

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че разследващите са извели две версии за покушението - отмъщение или финансов дълг. По време на днешното съвещание министърът лично е докладвал пред премиера за хода на разследването.

Вътрешният министър Калин Стоянов

Снимка: БТА

Калин Стоянов: Не можем да говорим за гангстерска война

"Не можем да говорим за гангстерска война, за усложнена криминогенна обстановка, показва анализът на МВР с информацията и цифрите, които разполагаме", каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод убийството на Алексей Петров. По думите на Стоянов мотивите за убийството могат да бъдат много и различни, като се изследва голям обем от информация.

Стоянов посочи, че последният месец МВР е работило по четири много тежки престъпления - убийства, като по две от тях, в София, има задържани, по третото - в Цалапица се работи по установяването на местонахождението на извършителя.