Премиерът Бойко Борисов бе удостоен с почетния девети дан по таекуондо. Това се случи по време на посещението му в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо "Кукион", планирано в официалната му програма за визитата му в Южна Корея.

За целта премиерът трябваше да счупи дъска, с което той се справи успешно. Той облече и традиционната дреха за таекуондо догок.

Борисов благодари за високата чест и се обърна към младите хора в Южна Корея: "В България също имаме много добри състезатели и треньори". Той посочи още, че принципите на таекундото са особено важни, особено за младите хора.

"Когато си по-силен, да бъдеш по-снизходителен към слабите. Да използваш силата за мир, винаги да даваш още един шанс на противника, дисциплината, йерархията, да бъдеш критичен към себе си и снизходителен към другите, но най-вече да не се страхуваш от нищо", заяви премиерът.

С девети дан по таекуондо по-рано през тази година е бил удостоен и белгийският крал Филип, а през 2013 година пояс и диплома за почетен девети дан в бойното изкуство е получил и руският президент Владимир Путин. Със степента в спорта са отличени малко хора, които са основно политически личности.

Посещението на Борисов в Световното седалище на бойното изкуство таекуондо започна с излъчването на кратък филм, представящ "Кукиоан" и с демонстрация на изкуството, като в края на изпълнението от участниците в изпълнението бяха опънати българският и южнокорейският флаг.

"Кукиуон" е официалната организация, която управлява дейностите по таекуондо и допринася за глобализацията на бойното изкуство. Основана е от правителството на Република Корея през 1972 г. и се намира под надзора на Министерството на културата, спорта и туризма.