Той каза това на официалното откриване на реконструираната компресорна станция "Петрич", след като преряза лентата навръх рождения си ден.

„С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Всеки друг маршрут е десетки милиарди евро или долари, или рубли, кой както иска да го смята, коментира министър-председателят, цитиран от БТА.

"Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците“, каза още Борисов, цитиран и от "Фокус".

По думите му, когато има няколко доставчици, цената естествено е една, а когато е само един – е различна.

Според премиера това е една голяма инвестиция, която са направили за бъдещето.

"До този момент „Булгартрансгаз“ с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50% е паднало потреблението на газ“, каза още той.

Борисов насочи вниманието на присъстващите, които не са били на откриването на трите станции до този момент, като определи, че 50% от разходите са паднали, и в рамките на от 2 до 3 години ще бъдат избити тези разходи.

България ще може да получава eдна трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция, заяви за БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.
"От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки. Възможна е връзка с терминала за втечнен газ в Гърция", уточни той.

"За мен е удоволствие, че за четвърти пореден път можем да присъстваме на такава церемония. С реконструкцията на тази станция завършваме първия етап, свързан с модернизацията на транзитната мрежа", каза и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите й, от октомври миналата година досега, са модернизирани и въведени в експлоатация 4 компресорни станции като инвестицията, която е вложена е 220 млн. лева.

„Всеки лев, вложен в модернизацията на тези станции, е инвестиция за сигурността на доставките, инвестиция към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ“, допълни Петкова.