Както вече стана традиция, и тази сутрин депутатите от ГЕРБ, с изключение на Борисов, саботираха кворума и не влязоха да се регистрират. Колегите им от БСП, ДПС и "Атака" не успяха да съберат нужните 121 души и заседанието не започна. Това стана едва при втората регистрация след половин час.

"Нали сме парламентарна република. Всяка сутрин ги чакаме да се наспят, да се преброят", коментира за пореден път пред журналисти Борисов, цитиран от „Фокус”.

Той призова за оставка, защото това е унищожаване на институцията.

Борисов добави, че кабинетът „Орешарски”, колкото и да му било неприятно да го нарича така, защото реално няма кабинет, от първия ден не срещал одобрение. Не е спечелил и парламентарни избори, подчерта лидерът на ГЕРБ.

По повод предсрочни избори той каза:

Тук е вратата, която отварям към всички, включително и към БСП – начина, по който ни подредят избирателите, ако аз съм втори или трети сядам и подкрепям тези, които са ни победили и обратно".

На въпрос как ще се стигне до предсрочни избори, ако управляващите не подадат оставка, Борисов отговори, че българите трябва да знаят, че те са предизвикали националната катастрофа.

Като не се оттеглят, след това няма да присъствам на консултации между каквито и да е партии и да говорим за национално спасение”, заплаши Борисов.

Според него единственото правилно е Станишев да се дръпне от управлението, да си стабилизира партията, да стабилизира левицата. Не може да не те искат в партията, а да искаш да си пръв в държавата и да определяш какво да се случва, добави бившият премиер.

Адски наивно ми звучи 34 000 души да са се объркали. Това е реакцията на БСП вътре в самата партията", каза за втори път Борисов по повод преференциалния вот за Момчил Неков, който излезе на първо място в евролистата на БСП с над 8% срещу 6.6% за Станишев.

От левицата вече отрекоха твърденията му, гласовете са набрани от миньори от Бобов дол.

Това, което ЕК каза, е катастрофа за България, добави Борисов по повод позицията на Брюксел, откъдето препоръчаха замразяване на проекта "Южен поток".

На дипломатичният език вие видяхте, че се снимаха Барозу, Орешарски и после Барозу си замина. Помните, че като сте били с мен в Брюксел - седим с Барозу, отговаряме на въпроси, ръкопляскат ни. Това, което Орешарски прави в момента, когато подписва за „Южен поток”, от ЕК казват, че трябва да бъде спрян. Може ли такова нещо? Ще отиде, ще защити проекта и ще каже, че ще го подпише”, допълни той.

АНКЕТА: Очаквате ли предсрочни избори тази година?