"Облечете ватенки, ще сложите калорифери, навеси, палатки. Има сняг три дни", обърна се той към археолозите, с които се срещна, докато днес инспектира как вървят строителните работи, предаде "Фокус". Борисов бе категоричен, че те трябва да работят както всички работници в България.
Той инспектира днес археологическите обекти по трасето на аутобана в землищата на селата Делян и Дяково.

"Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете", каза още той.
"Тук, г-н премиер, е имало все пак некропол, а не плевня (на мястото бяха открити тракийски гробници на 7000 години - б. р.)", отвърна му Анета Бакъмска от Археологическия музей в Перник.
"Защо тогава не работите?", попита премиерът.
"Ами, защото е замръзнало, зима е и е студено. Когато пръстта е по-твърда от керамиката, не можем да работим", защити се археоложката, цитирана от БГНЕС.

"Ще ви я подгреем, ще докараме калорифери тук, реотани, да се топлите и вие, и керемидите. Прибирайте керемидите на топло и до юни да ви няма! 22 години, да не говорим 40 преди това, не е пипано и днес му е дошло времето. Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че - хладно ви било", отговори й обаче министър-председателят. Той добави, че ако е необходимо, регионалният министър Лиляна Павлова „ще идва и ще държи чадър”.
Строителите пък заявиха пред него, че няма да променят графика и обещаха палатка на археолозите.

"Ние сме 50 години назад и встрани и няма да променяме графика за строителството. Работим, паралелно с това проучвате, каквото има ценно, Дай Боже да намерите, отива в музеите или можем да направим един музей тук отстрани. Сега копаем от двете страни, това тук остава."
С археолозите работим много добре, ще им направим тези три-четири месеца отстъпка, каза още Борисов, който видя на място разкрития тракийски некропол.
Според него свършеното досега по строежа на магистралата, която определи като красива, е героизъм.

Той изрази надежда този участък да бъде пуснат предсрочно
"Това са 17 км с 16 съоръжения, мостове и тунели, 70 милиона, даже са напред в сроковете, надявам се в края на лятото на 2013 година, по график е октомври, но някъде септември да можем да се справим", каза още премиерът.

Борисов обеща още през февруари да има осветление на естакадата на пернишкия мост.
"Възложих осветление, то не бяха жалби, то не беше чудо, приключиха най-после и сега се надявам февруари месец да има осветление, обещала ми е Павлова. Дотогава, дай Боже, да не се убият хора там. Предишните красавци не са направили осветление на магистралата, няма по проект, и като минеш нощно време на тази триетажна естакада, може да паднеш", каза още той.

Археолозите бяха принудени да се съгласят с исканията на премиера.

От стенограмата на правителственото заседание преди Коледа стана ясно, че Лиляна Павлова се оплаква как археолозите изнудват ведомството и спират строежа на магистрали. Министърът на културата Вежди Рашидов пък изрази недоволство, че му пречат за изграждането на музеи.
Борисов пък директно заяви, че "им знае номерата на археолозите".
От бранша обаче отрекоха да са забавили осъществяването на някой инфраструктурен обект и обявиха, че проблемът е в това, че тези трасета се променят непрекъснато, а регионалното министерство иска да търсят археологически обекти в последния момент.

Край Делян е открит тракийски некропол, датиращ от 6-5 в. преди Христа. Той е уникален за Балканския полуостров, заяви директорът на Регионалния исторически музей в Перник Емилия Велинова, цитирана от БТА.

Вчера регионалният министър инициира среща с представители на археолозите, за да тушират породилото се напрежение. В нея участваха и министрите Симеон Дянков и Вежди Рашидов.
"Изчистихме нещата, разбрахме се спешно да продължим работата по приоритетни обекти като АМ "Хемус", да се довърши новата план-сметка за проучванията там, обнадежден съм от конструктивния дух на дискусията", коментира пред "Дневник" Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей към БАН.