По този начин газопроводът "Южен поток" ще стига до Варна, е идеята на премиера Бойко Борисов. Тя е обсъдена и одобрена от другите министри на заседанието на кабинета днес. Това се вижда от публикуваната от Министерски съвет стенограма.

На вицепремиера Томислав Дончев е възложено да изпрати писмо с предложението до зам.-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович.

Причина за това е, че във вторник с негово участие се проведе среща на енергийните министри от страните, които участват в "Южен поток".

Според Борисов няма основание България да получи отказ на това предложение, освен ако в ЕС не са "лицемерни".

"Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като отиде е добре, а когато дойде в България е зле. Ние не трябва изобщо да създаваме илюзии, че ако ние толкова принципно отстояваме Третия енергиен пакет, Гърция или Македония биха си го позволили. Това не е двоен стандарт", мотивира предложението си Борисов.

Според него към този хъб може да тече и газ, добиван от находища в България.

"Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович. Включително, госпожа Бъчварова, да ми се подготви едно за Доналд Туск, за Съвет. Това е, защото Доналд беше човекът, който е моторът на общия енергиен съюз", заключава премиерът.

Руснаците да си докарат "Южен поток", ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и от там си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя, общия енергиен съюз, добавя Борисов.

Той достига до извода, че предложението му е "прекрасно" и че няма причина ЕС да не го възприеме, но ако все пак това се случи, той заплашва, че министрите ще продължат да издават нужните разрешителни по строителството на проекта на българска територия.

Във вторник България, Румъния и Гърция подписаха споразумение за изграждането на "Вертикален газов коридор". 

„Вертикалният коридор” е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите държави чрез свързващи тръбопроводи. По него газът ще се доставя от Гърция към България и Румъния, а след това е възможно и за други държави в Централна и Източна Европа.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че "при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция. По този тръбопровод се предвижда доставка на газ до турско-гръцката граница.


АНКЕТА: Ще продължи ли проектът "Южен поток"?