След пристигането си на българска земя Хилъри Клинтън първо се срещна с президента Росен Плевнелиев, с когото са обсъдили политиките на двете страни в областта на отбраната и икономическото сътрудничество. На срещата с президента Клинтън подчерта, че съдебната реформа трябва да бъде финализирана, а от своя страна президентът посочи, че тя ще бъде във фокуса на президентската институция през следващите 2 години. Плевнелиев повдигна и въпроса за отпадане на визите за българи при посещение в САЩ, при което Клинтън посочи, че ще продължат да търсят положително разрешение на въпроса.

Съвместна пресконференция бе дадена в Министерски съвет, след като приключи срещата на Клинтън и с премиера Бойко Борисов.

Двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в региона на Северна Африка и Близкия изток и енергийната сигурност бяха сред обсъжданите теми на среща между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Тя похвали България за прехода, правоохранителния сектор, партньорството в НАТО и ромската интеграция.

За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство, каза тя. Хилари Клинтън благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера. Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени, посочи Клинтън. Огромно удоволствие е да съм тук, да се убедя в отбелязания от вас напредък и да продължим да стоим заедно във вашия път за задълбочаване на демокрацията. Заедно ще приемем предизвикателствата от 21-ия век, каза тя. Аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция, заяви Хилари Клинтън, която ще се срещне с представители на ромски организации по-късно.

Темата за проучване и добив на шистов газ у нас е била сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт, заяви Бойко Борисов на съвместната пресконференция с Клинтън.

За диверсификацията на енергийните източници Борисов повтори, че природата и екологията са на първо място в България. "Докато не убедим обществото, че няма никаква опасност за природата, не можем да вървим напред, същото бих казал и за ядрената енергия. Ако аз съм убеден, че АЕЦ "Белене" ще бъде безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, днес бих я подписал. Именно тези опасения и там ни карат да бъдем толкова внимателни и да търсим диверсификация във всяка една област. В производството на ток в България имаме огромен напредък и по производството на зелена енергия. България работи активно и с изграждането на "Горна Арда", най-ефективната енергия за нас е водната енергия", отбеляза Борисов. Той добави, че в България се гледа прагматично на всеки един проект.

Държавният секретар на САЩ похвали постиженията в правоохронителния сектор в България. Нашето отлично сътрудничество разпознава и възпира трафика на ядрени и други радиоактивни материали. Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара под формата на незаконно придобито имущество. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до ареста на хакери, извършващи международни измами, посочи Клинтън.

Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност, ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО, каза Клинтън. Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение, каза тя.
Българските войски,служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст. Искам да изкажа съболезнованията си за гибелта и саможертвата на българската войска, каза Клинтън.

Сред темите, които е обсъдила Хилари Клинтън с политиците у нас, е било и случващото се в Близкия Изток, и по-специално-тежката ситуация в Сирия, както и резултатите от Мюнхенската конференция по сигурността.

Станалото вчера в ООН е изключително неправилно, коментира държавният секретар на САЩ ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия. Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2, каза Хилари Клинтън.
Изправени пред един обезсилен Съвет за сигурност, трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ за по-добро бъдеще, заяви тя.

Хилари Клинтън подчерта, че ще бъде усилен дипломатическият натиск. Ще работим за осъществяваме на хуманитарна помощ, през идните дни ще се консултирам с нашите партньори в целия свят. Тези 13 гласа бяха дадени не само от европейски страни, това беше една унифицирана международна общност, която желае да се сложи край на насилието, заяви тя.

Не могат каквито и да било вътрешнополитически въпроси да бъдат решавани с проливане на човешка кръв, заяви премиерът Бойко Борисов.
По думите му - не може демократично мислещите хора по света да не настояват това да бъде прекратено.