Министър-председателят Бойко Борисов отказа да поема отговорност за избора на нов главен прокурор. На въпрос по време на участие в сутрешния блок на Нова тв дали не се притеснява от припомняне на израза "Ти си го избра", той отвърна, че по Конституция окончателното решение не е на премиера, а на президента.

По закон Пленумът на ВСС прати документите на избрания с 20 на 4 гласа Иван Гешев за валидиране с указ от държавния глава Румен Радев. Очаква се той да обяви решението си най-късно до 10 януари. Засега президентът не е заявил официална позиция.

След като подчерта, че процедурата е минала напълно според определения по закон начин, Бойко Борисов коментира и блокадата на Орлов мост от протестиращи срещу избора на ВСС. Движението на възловото кръстовище беше възстановено тази сутрин.

"Накрая бяха останали 10-ина души. Осигурили са им трасе, за да стигнат до президентството, където да си протестират", каза Борисов и уточни: "Дали одобрявам да затварят най-оживеното кръстовище в София? Категорично не. Върховенството на закона е да спазваш закона. Има 2 милиона души, които не са съгласни с това. Какво би станало, ако всеки кмет отиде да си закрие кампанията на някое кръстовище? Правилно ли е?"

На въпрос какво мисли за очаквания на много места в страната втори тур на изборите, премиерът отговори: "Това е демокрация. Това е хубаво, защото пък на много места е и ГЕРБ. И освен видимите резултати, които са безспорни - в партията има и хора, с които се разделяме. С едни се разделих, с други предстои да се разделя".

Борисов каза още, че Цветан Цветанов не пречи на местните структури по места. И категорично отрече откриването на важни инфраструктурни и други проекти да е по-силно концентрирано в предизборния период. Борисов заяви, че ТЕЦ Варна не е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. "Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата", заяви той и добави, че обвиненията, които му се отправят в тази посока са неоснователни, включително и тези от страна на Валери Симеонов. "Имаме подписано споразумение, имаме си и програма. С Каракачанов работим перфектно. И със Сидеров работим добре. През изминалия месец не им обръщам внимание. По време на кампания всеки прави политика", заяви Борисов, коментирайки бъдещето на коалиционното управление.

"За мен най-важно е ГЕРБ да е първа политическа сила и след местните избори. Важно е и колегите от "Патриотичния фронт" също да се представят добре, за да потвърдим доброто управление", каза още министър-председателят.

Той бе категоричен, че партията му е безкомпромисна към кметовете, "действащи като дерибеи". Като пример в това отношение Борисов даде градоначалникът на Ямбол, който е изкарал три мандата на поста. Сега обаче ГЕРБ издига нов кандидат.

"Нормално е да омръзнем. Но това е като собствена жена или мъж - омръзва ти за момент, но после си казваш: "По-добро от това няма", каза премиерът в отговор на въпрос дали има някаква умора от ГЕРБ у обществото.