Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване.

В избора участваха 24 магистрати. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, "против" - 4 и "въздържали се" -0, с което то бе прието, а сбирката продължи над 9 часа. Против бяха Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева и Олга Керелска. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Главният прокурор има мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Процедурата по изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа и приключи девет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че ако изборът на Иван Гешев бъде върнат от държавния глава, следва неговата номинация да се подложи отново на гласуване. При повторно гласуване на Гешев президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Иван Гешев отказа да отговаря на въпроси от медиите, свързани с бъдещите му действия като главен прокурор, заради очакваното становище на държавния глава и неприключилата процедура по избора му.

"Той е неудобен за поне шест души с пари, власт и медии, които са обвиняеми или подсъдими. Ще го подкрепя с чиста съвест и без да чакам благодарност от него", заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изразяването на позиции по кандидатурата му от членовете на ВСС.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че подкрепата от прокурори и следователи от страната към кандидатурата на Иван Гешев изглеждала като пиар акция, а не спонтанна инициатива. Той постави въпроса кой и как е предложил на прокурорската колегия кандидатурата на Гешев и по какви критерии е било преценено, че той е най-подходящ. Сотир Цацаров пък постави въпроса с какво тази процедура се различава от тази, при която е бил избран Панов за председател на ВКС и от други процедури, включително неговата.

"Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция. Не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск", каза Иван Гешев по време на брифинга след избрането му от Пленума на ВСС за главен прокурор.

Попитан за протестите "за" и "против" него и дали му харесва лозунгът "Гешев - шериф", той отговори, че "... дали ми харесва, или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях."

Гешев посочи, че няма отношение и с тези, които са срещу него. По думите му единствената разграничителна линия е дали спазваш закона, или не.

"Всеки има право на мнение. Аз още не знам дали ще бъда главен прокурор, защото процедурата не е приключила", каза още той.

"Аз благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, не смятам, че е прав, но уважавам неговото становище, той спомена и други колеги съдии, които споделят това становище, и ще се постарая да го опровергая и да докажа, че е извършил правилна преценка. Не уважавам мнението на един друг съдия, който не се аргументира. Той прочете предварително написана реч без да вдигне глава от листовете. Отделно, че не вдигна глава от листовете. Това означава едно, че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това за мен не е признак на безпристрастност", обясни Гешев, визирайки Лозан Панов, по време на изслушването си пред ВСС.

"Незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг за избора на новия обвинител №1. - Задължение на ВСС е още утре да изпрати решението си на г-н Радев."

На въпрос как неговата професионална кариера ще продължи от тук нататък, Цацаров отговори: "Първо, смисълът на живота не е един мандат. Животът продължава и след мандата. Ще живея", каза той.

Демонстрантите в подкрепа на Иван Гешев скандираха "победа" след новината от гласуването на Пленума на ВСС, като повече от 12 часа те стоят на ул. "Екзарх Йосиф", която продължава да бъде блокирана. Полицейското присъствие там е засилено.

С възгласи "мафията вън" пък демонстрантите на "Орлов мост" посрещнаха новината за избирането на Иван Гешев за главен прокурор.

Протестиращите заявиха, че от тук нататък всяка вечер ще се провеждат протести до оставка на Иван Гешев. "Орлов мост" продължава да е непроходим за автомобили и автобусите от градския транспорт.  

Демонстранти и от двата лагера - "за" и "против" Иван Гешев, започнаха да се разотиват.