Сигнал за поставена бомба в сградата на ВСС опита да прекъсне процедурата по избор на главен прокурор. След гласуване на пленума обаче беше решено магистратите да продължат заседанието.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че заплахата е отправена с обаждане на телефона на секретаря на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Получено е предупреждение, че бомбата ще избухне до 30 минути, след което последвали думи на арабски език.

Самият Магдалинчев подчерта, че в сградата са взети достатъчно сериозни мерки за сигурност, но в крайна сметка магистратите поставиха на гласуване въпроса дали да продължат процедурата. В резултат на това всички 23-ма единодушно решиха да поемат риска и да не прекъсват работата си.

Снимки вижте тук >>

Изслушването кандидата за главен прокурор Иван Гешев днес се провежда в условията на улични демонстрации. Противници и защитници на единствения кандидат се събраха от рано сутринта. Около сградата на ВСС са поддръжници на Гешев, които препречиха за няколко минути пътя на автомобилите на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф". Противниците на номинацията не бяха допуснати в близост до опонентите си. Те направиха шествие по жълтите павета и спряха на Орлов мост, където в момента движението е блокирано. Заради демонстрациите по централните улици на София са разположени стотици служители на МВР, а затворените пътни артерии затапиха пътния трафик. От няколко часа София е буквално парализирана и непроходима с автомобил.

Две жени са задържани на Орлов мост, каза на извънреден брифинг пред сградата на ВСС директорът на столичната полиция Георги Хаджиев. Поводът е сбиване, станало около 12 часа. Районът на едно от най-големите кръстовища на София остава затворен, а това е нерегламентирано, каза заместникът на Хаджиев Антон Златанов. Заради протестите около сградата на ВСС, полицията е взела специални мерки, заради две заявени масови събития. Първото е заявено от електронен сайт в общината, каза Хаджиев и уточни, че това е станало на 27 септември и под слогана "Марш за законност". На 9 октомври в общината е постъпило друго заявление - от неправителствена организация. За да не става конфликт, на дружество "Боец" е предложено да проведат протеста си пред Съдебната палата.

Хаджиев уточни, че сигналът за бомбата е подаден в 10.40. Преценено било, че рискът не е голям и за това заседанието на ВСС продължи.

Пред пленума на ВСС Иван Гешев обясни протестите срещу него с това, че политически и икономически кръгове с ресурси са засегнати от прокуратурата и прилагането на закона.

"Това, което се правеше през годините, е да се хранят от това говорене и да изграждат идеологическа база с компромати срещу прокуратурата и съдебната власт", добави Гешев и продължи: "Не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е лъжа и кое - не, да ми казват кое е истина и кое - не, да налагат своето мнение, да се опитват чрез страх от това, че ще излезе поредната хибридна, компроматна статия, да те цапат и маскарят".

Той допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие. И добави, че тези атаки от години уронват престижа на съдебната власт.

"Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление", заяви Гешев. По думите му това е и мнение на почти цялата прокурорска общност.

Иван Гешев каза още, че през изминалия седемгодишен период, благодарение на главния прокурор Сотир Цацаров, се е повишил значително административният капацитет на прокуратурата, подобрено е било кадровото обезпечаване на прокуратурата и нейната материална база. Това, по думите му, е повлияло положително да има ефикасни разследвания.

Кандидатът за главен прокурор представи своята концепцията и започна да отговаря на въпроси от съсловни и граждански организации.

Сигурен съм, че няма да получа 100 дни толеранс. Първото нещо, което ще направя, ако бъда избран, е да сформирам екип и да продължа с оптимизирането на районните прокуратури. Tака кандидатът за главен прокурор отговори на един от въпросите на Българския институт за правни инициативи. От организацията му бяха задали 14 въпроса, общо въпросите към Гешев са 107.

Tой също така каза, че дори и ако бъде избран за главен прокурор, ще продължи да влиза по делото КТБ. Не виждам проблем да влизам в зала. Това дело е и мой ангажимент и ако не влизам в зали ще бъде все едно да прехвърлям моята отговорност, допълни той.

На друг въпрос на БИПИ Гешев каза, че най-трудни в емоционално отношение са му били делата, когато е работил като следовател по транспортни дела. Особено трудно му било при оглед на местопроизшествия със загинали и срещи с техните близки. Като професионален успех той посочи две дела - срещу престъпна група с големи обезпечения и делото КТБ.

Делото КТБ е може би най-сериозното ми предизвикателство, посочи Гешев. Той изброи и причините това да е така. Едната е, че щетата е процент от БВП. Гешев посочи, че в Америка е имало дело с изчислена щета за 60 млрд. долара, но като процент от БВП бил по-малък. Гешев посочи и че по делото КТБ за първи път е изготвена експертиза от една от най-големите одиторски компании. За първи път има и обвинение за присвояване от главна каса на банката, посочи още Гешев.