ГЕРБ няма да позволи изпращането на български войници в Украйна, заяви на предизборна среща в Русе лидерът на партията Бойко Борисов.

"Аз ви гарантирам, че докато е ГЕРБ и аз, ние войници няма да пратим там /б.р. - Украйна/", заяви лидерът на партията. И се дистанцира и от евроатлантици, и от русофили. "А някакви популисти плашат, че ще пращат българите в Украйна", възмути се той.

"Правят се на по-свети от папата. Защото започват да се упражняват в евроатлантизъм и източен патриотизъм", добави Борисов за опоненти и партньори, като разкритикува и двете крайности.

"Български войник там няма да ходи, българско оръжие ще ходи", допълни Борисов, като разграничи нуждата от развитие на военната индустрия. Той изведе аргумента от констатацията, че "светът в момента се преразпределя" и водеща става военно-отбранителната промишленост.

"ГЕРБ няма да позволи изпращането на войници, може да позволи да лекуваме пострадали войници, да приемаме бягащи деца, но другото е чиста спекулация и игра със страхове", отсече Борисов по повод разгорялата се полемика през последните дни. Той се върна и към прочутото си изказване за платноходките, които иска да вижда в Черно море, а не бойни кораби.

"Само напомням, че когато преди пет-шест години казах "няма да правим флотилия в Черно море, ще има само платноходки", всички ми се смеехте", заяви Борисов и констатира, че опасенията му днес са се сбъднали и вече има хиляди убити украинци. "А всъщност там се убиват християни с християни, братоубийствена война. Поне в израел има религия", направи паралел Борисов между войните в Украйна и в Газа.

Снимка: БТА

И коментира защо ще продължим да помагаме на Киев с оръжие.

"Моята съвест е чиста. Ако беше обратното, Украйна да нападне Русия и да завзема територии, щях да съм на страната на Русия. Ако на някой му хрумне да дойде да ни завладее, ние се предаваме ли? Ще искаме ли помощ от НАТО и нашите партнььори?", попита риторично той.

Лидерът на ГЕРБ констатира, че в света "в момента цялата индустрия се променя". "Светът в момента се преразпределя" и водеща става военно-отбранителната промишленост, каза той и даде за пример дори Русия. 

"Неслучайно президентът Путин смени министъра на отбраната с човек, който разбира от икономика, от индустрия. Трябва ни много силно правителство с много силни преговарящи. В момента се групират държави", отбеляза Борисов и цитира Франция, Унгария, говорейки за военната индустрия. "Без нас, разбира се, защото нас никой не ни брои", заключи той, като обясни, че причината за това е, че никой не знае дали в България ще има правителство.

"До края на тази година се преструктурира светът и ние нямаме ли силно национално правителство, нищо добро не ни очаква, нито нас, нито вас, нито нашите опоненти", предупреди бившият премиер.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

По думите му ГЕРБ има поне 20 души, способни да бъдат премиери и по 40-50 подготвени кадри за всеки сектор. 

"Затова ги е страх, затова не искат Бойко. Не че аз се натискам. Три пъти съм бил. Три пъти съм бил премиер, въобще не ми е важно", призна той. Пожела на всеки българин да стане три пъти премиер като него. Но за четвъртия път, за което го агитират съпартийците му, настоя първо от ГЕРБ да изработят изборните си резултати. Обясни на своите, че могат да го искат отново за премиер, ако направят с вота си на 9 юни голяма преднина пред останалите.

"Ако има по-голяма разлика, ще се захванем. Ако разликата е пак 2-3%, няма да има правителство. Ако има голяма разлика, можете да ме търсите. Ако не - ще си крякаме в парламента и пак ще отидем на избори. Сигурно е, че нито Денков, нито Кирил и Асен ще са премиери. Денков няма да пътува", предрече Борисов.

"Затова в неделя, ако направите голяма разлика, можете да ме търсите", отсече Бойко Борисов пред симпатизантите и кандидат-депутатите на ГЕРБ в Русе и региона.

Лидерът на ГЕРБ коментира и червените линии на партиите, участващи в изборите, които обясняват с кого няма да управляват заедно.

"Само чувам без кой не може. За мен не остава ред да кажа. За нас остава работата ли само? Няма да го бъде", зарече се той.

"България в момента е най-разединената. Връщаме се към времената, когато сме ходили да търсим цар. Ако не бъдем отговорни да създадем здраво правителство, съвестта на всеки да бъде за него си. Ние ще направим каквото можем. Усещам желанието на хората за промяна, но тоя път промяната е срещу промяната. Тоя път е всички срещу "Спаси София, срещу спасителите. Обърнаха се нещата", отеляза Борисов и заяви, че новата власт в столицата само е успяла да я задръсти. "Задръстихте София, направихте я на нищо", възмути се той.

Лидерът на ГЕРБ напомни как е оставил 1,2 милиарда лева за инфраструктура, за пътя Велико Търново - Русе, но нито него го има, нито парите са налице. "Къщичка за птички нямаме", обобщи лидерът на ГЕРБ и заяви, че всички обещания за пътища, тунели и мостове са били лъжи. "Да ви питам - къде са им летищата? Когато си тръгвах, оставих 1,2 млрд за пътя Търново - Русе, сега щеше да е готов, питайте опонентите къде са парите. И те ви лъжат, че пенсиите били по-високи, ама инфлацията и тя по-висока", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов спомена, че дори и бившият министър на транспорта Николай Събев, който дойде от Русе в кабинета на ПП-ДБ и след това се оттегли, понеже се е разочаровал. "Даже "Еконтът" се засрами и избега човекът от тях. Само че и парите ги няма", заключи Борисов. 

Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ наблегна, че партията е стояла във властта, само за да може да издейства в бюджета пари за общините. За Русе сумата е около 50 млн. лева за пътища и ВиК по селата без вода. Главната причина да стоим в сглобката, да се преборим за всеки град, за всяко село, обясни той подкрепата за кабинета "Денков". "Това, което се построи в Русе, го има, защото се заложи, за да има бюджет на общините. Заради общините стояхме, иначе нямаше смисъл да стоим в това правителство", коментира той.

Борисов даде да се разбере, че няма друга българска партия, освен ГЕРБ, така уважавана зад граница.

"Лидерството не е да ти кажат, че си лидер. Лидерството е да си се справил така, че като дойде председател на ЕК да ти каже "браво, благодаря" за това, че България беше най-активна при справянето с нелегалната миграция", заговори Борисов за посещението на Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер миналата неделя на събитието на ГЕРБ в Пловдив. "Кой дойде при нашите партньори или опоненти? От кое политическо семейство дойде лидерът? От коя комисия?", попита риторично Борисов. И напомни, че ГЕРБ четвърта година ги няма във властта, но вече са реабилитирани в Европа.

"В Европа сме позиционирани и се върнахме на мястото си. Който може да чете между редовете, го е разбрал", заключи лидерът на ГЕРБ.

Заедно с Борисов на предизборната среща в Русе присъстваха евродепутатът Андрей Новаков и бившият вицепремиер Мария Габриел, а лидерът на ГЕРБ сравни отбора на партията с този на "Реал Мадрид".

 

"ГЕРБ е като "Реал Мадрид" - подмладяваме отбора, използвайки опита на най-добрите", заключи Борисов.

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!