Около 80% от новото българско законодателство е вследствие на промени в европейското, затова е изключително важно кой ще представлява страната ни и ще защитава интересите ѝ в следващия Европейски парламент, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и кандидат за нов мандат Емил Радев.

"Досега бяхме шестима от ГЕРБ-СДС, но зад нас винаги е било най-голямото политическо семейство в Европа - Европейската народна партия. Това е силна подкрепа за позициите, които отстояваме в ЕП", категоричен е Радев, отчитайки и добрата съвместна работа с останалите български евродепутати. "По важните теми за страната ни винаги сме успявали да превъзмогнем политическите си различия и да обединим усилия - за присъединяването ни към Шенген, в защита на българското розово масло, което искаха да причислят към опасните химически продукти, в подкрепа на превозвачите ни и пр.", допълни Емил Радев. През този мандат той бе зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работа - една от най-големите в ЕП, през която минава около 1/3 от европейското законодателство.

Още снимки вижте ТУК >>

"В Европейския парламент сме извоювали добри позиции на България, които трябва да запазим и занапред, но силният ни глас в Съвета на ЕС, където заседават министрите, зависи от правителството", поясни евродепутатът. По думите му следващият редовен кабинет трябва да възстанови стабилността в държавата и авторитета ѝ в Европа.

Снимка: ГЕРБ

"След всички експерименти през последните три години отговорността е голяма, затова ГЕРБ-СДС залага на добре подготвени хора в листите си. Целта е страната ни да има отговорно управление с премиер Бойко Борисов, силна група в Европейския парламент и поне 80 депутата в следващото Народно събрание, така че от ден първи на новия мандат да работим за стабилна България в сигурна Европа", изтъкна Радев и напомни, че ГЕРБ-СДС е с номер 22 в бюлетината.

Обобщавайки аспекти от работата си през мандата, той очерта и темите, с които остава ангажиран:

За пълноправно членство в Шенген и еврозоната

"Българският бизнес е наясно с предимствата, които дава единният европейски пазар, разширява позициите си на него и изобщо не се налага да го убеждаваме в ползите от Шенген и еврозоната. Опитът на Хърватия е показателен - инфлацията пада, има рекорден ръст на инвестициите и БВП, както и на броя на туристите", подчерта Емил Радев. По думите му следващото българско правителство трябва да извърви докрай пътя към сухопътния Шенген и еврозоната. Но докато страната ни все още не е покрила инфлационния критерий за влизане в еврозоната, то за Шенген отдавна сме изпълнили всички изисквания и единствената пречка пред присъединяването ни по суша са вътрешнополитическите борби в Австрия, довели до ветото ѝ в Съвета.

"В резултат от този несправедлив двоен стандарт редица сектори търпят сериозни загуби. Заради километричните опашките по вътрешните европейски граници само превозвачите ни губят между 150 и 200 млн. евро годишно, а тези разходи се отразяват върху цените на храните и останалите стоки на нашия пазар", отбеляза Радев.

Със съвместни и последователни усилия българските евродепутати извоюваха подкрепата на ЕП, която беше потвърдена в няколко резолюции с призив за незабавното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. За пълноправното ни членство настояват и от ЕК, но според Емил Радев Австрия едва ли ще направи компромис за сухопътният Шенген преди парламентарните избори, които ѝ предстоят през есента.

За по-сигурна Европа

"Предизвикателствата, които ни връхлетяха през последните години, ни показаха, че трябва да сме по-координирани и устойчиви при кризи, защото мирът и демокрацията не са даденост. Военните конфликти в Европа и до границите ѝ налагат ЕС да засили колективната си отбрана. Не за да воюваме, а за да се защитим от всякаква агресия!", категоричен е Емил Радев.

Като важен аспект на темата за сигурността евродепутатът открои и приетия в края на мандата пакт за миграцията. Той ще замени неработещия Дъблински регламент и ще даде на държавите членки повече механизми да затегнат охраната на границите и да спрат безконтролното навлизане на мигранти в ЕС.

Снимка: ГЕРБ

"Интересът на държави като България, които пазят външните европейски граници, е защитен, защото при голям мигрантски натиск другите страни членки ще трябва да поемат солидарно отговорността за мигрантите с право на убежище. Ако някоя държава откаже да ги приеме, пактът я задължава да плати на друга, която се съгласи, по 20 000 евро за всеки мигрант", обясни Радев. Той увери, че са предвидени по-ефективни процедури, в това число скрининг за установяване дали мигрантите представляват опасност - криминогенна, терористична или здравна, и сваляне на биометрични данни, така че да не могат да искат убежище по няколко пъти в различни страни от ЕС.

Пактът дава механизми за бързо разграничаване на бежанците от икономическите мигранти. Докато текат проверките, мигрантите ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип и няма да могат да се движат свободно из ЕС. "Щом нямат право на закрила, в кратки срокове ще бъдат връщани обратно в страните, откъдето идват. При нови кризи, каквито имаше през 2015 и 2016 г., държавите на първа линия ще получават финансова подкрепа и съдействие от Фронтекс с жива сила и техника", разясни още Радев. Той призова да не се спекулира по теми, които обществото следи с тревога, като миграцията и войната. "Балонът", че Австрия ще ни върне между 6 и 9 хиляди мигранти, се спука бързо, защото те се оказаха само 69, но агресивната дезинформация може да бъде изключително опасна", предупреди Емил Радев, който е четвърти в листата на ГЕРБ-СДС за Европейския парламент.

 

За по-малко бюрокрация и повече европейска солидарност

"Бързото навлизане на новите технологии ни дава инструменти за оптимизиране на работата и комуникациите, но и за намаляване на бюрокрацията в ЕС. Важно е обаче да се адаптираме, така че да има повече възможности за растеж и по-малко рискове", коментира Емил Радев и даде за пример законодателните промени, които разширяват приложението на цифрови инструменти в дружественото право. "Освобождаваме бизнеса от ангажимента да подава една и съща информация повече от веднъж при учредяването на дъщерно дружество или клон в друга страна от ЕС. С приетата директива се въвеждат ново хармонизирано удостоверение за дружество от ЕС, което на практика представлява европейско удостоверение за актуално състояние, както и стандартен модел на цифрово пълномощно на ЕС, приложимо при трансгранични процедури за представителство. Премахват се и формалности като апостил за тези фирмени документи", информира Емил Радев, който бе докладчик по досието. По думите му промените облекчават бюрократичната тежест, улесняват компаниите, но им спестяват и разходи, които според прогнозите на ЕК са в размер на 437 млн. евро годишно.

Снимка: ГЕРБ

"За българските граждани, за бизнеса и общините европейските програми са най-осезателният израз на солидарността в ЕС, но за съжаление, през последните три години у нас има застой и парите не стигат до хората. Ако през предходния програмен период България използва над 90% от осигурените ѝ евросредства, то в средата на настоящия не са постигнати и 4%. Докато другите държави отдавна инвестираха парите по плана за възстановяване, за да преодоляват последствията от COVID-кризата и икономическите сътресения, у нас са усвоени едва 3,39%. 10 млрд. лв. стоят и чакат, а вече 3 години управляващите се опитват да прокарват лобистки проекти и работата по плана напълно буксува", отчете Радев.

Той допълни, че като условие за отпускането на финансовата помощ бе вписано и приемането на закон за личния фалит. "Предложеният от министерството на правосъдието закон обаче се оказа недоносче, което предизвика недоволството на всички заинтересовани професионални общности, и така България продължава да бъде единствената държава в ЕС с вечни длъжници", заключи евродепутатът. Той от години настоява за законов механизъм, който да дава втори шанс на изпадналите в затруднение добросъвестни длъжници.

 

За по-ефективно правосъдие

През изминалия мандат на ЕП беше постигнат сериозен напредък в областта на дигитализацията на правосъдните системи. Като докладчик Емил Радев работи последователно по новото законодателство, с което се въвеждат цифрови инструменти за трансграничното връчване на документи и събиране на доказателства, за провеждането на устни изслушвания чрез видеоконферентни връзки, за постигането на оперативна съвместимост при обмен на информация и сътрудничество между органите на държавите членки. "Всяка от тези стъпки има важна роля за осигуряването на по-добър достъп до правосъдие при по-бързи и по-евтини процедури", коментира Радев, който е адвокат по професия и доктор по гражданско право, а преди да стане евродепутат е бил и общински съветник, и народен представител.

Снимка: ГЕРБ

"За съжаление тези, които не спират да говорят за съдебна реформа в България, показаха, че целят единствено да овладеят системата - да си назначат главен прокурор, а Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Ако искаха реформа, щяха да помислят например за Наказателния кодекс, който е от 60-те години на миналия век, а с него днес трябва да противодействаме на киберпрестъпленията и все по-изобретателната организирана престъпност", отбеляза Радев.

За по-резултатна борба с изпирането на пари

Като докладчик на Европейския парламент Емил Радев участва в целия законодателен процес, довел до приемането на амбициозния пакет за борба с изпирането на пари в ЕС. Най-важният елемент от безпрецедентната по мащабите си реформа е създаването на нов надзорен орган. Предстои той да заработи в средата на следващата година. Седалището му ще е във Франкфурт. "Останахме единствената държава в ЕС, в която няма седалище на европейска агенция. Заради бездействие на управляващите България дори не си "пусна фиша", коментира с разочарование Радев. Той допълни, че очакванията към новия орган са огромни, защото загубите от прането на пари в Европа растат, а разкриваемостта на подобни престъпления досега бе едва 1%. "Прането на пари е свързано с редица други престъпления, така че с решителните си действия срещу мръсните финансови потоци противодействаме и на трафика на хора, на оръжие и наркотици, на тероризма и пр.", уточни евродепутатът.

За популяризиране на културно-историческото ни наследство

"България е на трето място в Европа по брой на археологически културни ценности, но трябва да работим за популяризиране на това богато наследство и да развиваме потенциала на страната ни като атрактивна туристическа дестинация. Това ме мотивира през предходния мандат да инициирам представянето на Варненското златно съкровище в Европейския парламент. Изложбата, с която представихме най-старото обработено злато в света, е единственото по рода си събитие, което събра председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Съвета", припомни Емил Радев.

Снимка: ГЕРБ

През есента на миналата година евродепутатът бе домакин и на изложбата "Провадия-Солницата - най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600-4350 г. пр. Хр.)". "Организирахме събитието в партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия. Радвам се, че и двете изложби привлякоха голям интерес, защото България наистина има забележително културно-историческо наследство, а европейската цивилизация се е зародила именно по нашите земи", допълни Емил Радев, който е и посланик на библиотеките в Европейския парламент.

За реформа на правилата за хуманно отношение към животните

Евродепутатът е сред двигателите за създаването на зоополиция в България и през годините неведнъж е реагирал срещу насилието над животни. Именно благодарение на намесата му бе спасен кон, измъчван от своя собственик. Случаят стана популярен заради жалба до интергрупата за защита на животните в ЕП. За проблема алармира Стюард Еймс - британец, живеещ в Аврен, който бил трогнат от съдбата на животното. За да измъкне кончето от неговия жесток стопанин, евродепутатът се наложи да го откупи, а с грижите за животното се ангажира английското семейство. Съвместно с неправителствени организации евродепутатът е съдействал и за разкриването на нелегални развъдници. Така при проведената акция на прокуратурата и полицията край варненското село Звездица бяха установени десетки животни, лишени от елементарни грижи и подложени на крайно нехуманно отношение, които са били отглеждани с цел продажба.

Снимка: ГЕРБ

Като зам.-председател на Интергрупата за защита на животните в ЕП Емил Радев настоява за всеобхватна рамка на ЕС за хуманно отношение към животните. След като в края на 2023 г. ЕК внесе законодателен пакет с нови правила в тази сфера, следващият мандат на Европарламента ще бъде решаващ за предприетата мащабна реформа. "От една страна, тя ще обхване изискванията за транспортиране на животни, а от друга - цели да установи първите по рода си в ЕС единни стандарти за развъждането, отглеждането и търгуването с кучета и котки, както и мерки за тяхната по-добра проследимост", обясни Емил Радев.

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!