След предупреждения за протести, лекарското съсловие се отказва, поне засега. Това стана ясно след среща на лекари със здравния министър Галя Кондева. Буксуването около Колективния трудов договор и по-малкото от очакваното увеличение на възнаграждението на работещите в здравеопазването бяха сред причините за предстоящ протест на синдикат "Защита".

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева се ангажира да проследи как са разпределени средствата, предвидени за заплати на работещите в центровете за спешна медицинска помощ и какви са новите средни размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения по категории персонал, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

След това се предвижда д-р Кондева да се срещне с всички директори на центровете за спешна медицинска помощ в страната, за да намерят решение за възникнали казуси при формиране на новите работни заплати.

С Постановление на Министерския съвет от 3 април 2024 г. са гласувани допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на персонала в администрациите и всички здравни и лечебни заведения в системата. На 29 април бяха одобрени допълнителните разходи, в размер на 29 083 010 лв., разпределени по области на политики и бюджетни програми. От тях средствата за центровете за спешна помощ са 13 357 367,00 лв., включително за основна заплата, клас "прослужено време", осигурителни вноски, допълнителни възнаграждения за нощен труд и официални празници. Средствата са за всички 7227 щатни бройки в системата на центровете за спешна помощ, допълниха от пресслужбата.

След срещата днес председателят на "Защита" Красимир Митов каза пред журналисти, че от тези над 13 млн.лв. има заделен солиден размер, с който да се коригират грешки, ако има, предаде БТА.

Настояваме, със съдействие на Министерството на здравеопазването, с 10% да се актуализират цените на клиничните пътеки, за да се повишат заплатите и в болниците, каза още Митов. По думите му част от областните болници, които нямат достатъчна дейност, няма да могат да осигурят заплатите, указани в досега действащия Колективен трудов договор. Стигнахме до общо мнение, че трябва да се търси вариант, за да може да се съхранят тези болници и да се търси изход от кризата, а не тя да се задълбочи, добави той. Митов изрази притеснение, че е възможно следващата им среща, планирана за 18 юни, да е с нов министър на здравеопазването.

Сумите за заплати са разпределени неправилно и работещите са ощетени, каза Георги Бакалов, шофьор във Филиала за спешна медицинска помощ - Сандански. По думите му сумата, която е определена за увеличение на заплатите, не е същата като тази, която е била обещана. В момента основната заплата на шофьорите във филиала е 1366 лв., а са били обещани 1800 лв., каза още той. Валентина Джавалекова, старша сестра във филиала, каза, че заплатата ѝ е увеличена с около 60 лв. Според Спаска Ветова, санитар в Клиниката по неврология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" основната заплата на санитарите е 1100 лв., а на медицинските сестри е 1750 лв.

В края на юли 2023 г. беше приет държавният бюджет за годината, в който за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и в регионалните здравни инспекции се предвиждат 30 млн. лв. повече.

През август 2023 г. от "Защита" предложиха на Министерството на здравеопазването шофьорите в центровете за спешна помощ да получат увеличение на заплатите си с 600 лв., фелдшерите - с 500 лв., лекарите - с 400 лв., медицинските сестри - с 330 лв., парамедиците - с 350 лв., а санитарите - със 160 лв.

В края на август заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че в сила от 1 август основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалност ще получава 3300 лева, допълни тогава той.

С договореното увеличение от 22%, средното увеличение на възнаграждението на лекар в центровете за спешна помощ е с 578 лева, на фелдшер или лекарски асистент - средно с 418 лева, на медицинска сестра - средно с 396 лева, на парамедик - средно с 272 лева, на санитар - средно с 225 лева, добави тогава Пенков. Сумите, предложени от синдикат "Защита", нахвърлят предоставените 30 милиона лева допълнително от държавния бюджет, посочи същия ден и министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.