Така коментира пред "Дневник" премиерът Бойко Борисов последния документ, изнесен от сайта "Биволъ", според който на 24 февруари 1997 г. е било образувано дело за оперативно наблюдение на Борисов - тогава съсобственик на охранителната фирма "Ипон".

Запитан защо в първото си изявление насочи появилите се материали към т. нар. кръг "Банкя"*, Борисов каза: "Защото са бивши ченгета".
Той не се притеснявал от материалите и "не е длъжен да им чете глупостите".

Попитан за коментар, че изтичането на информация от службите на МВР е вече закономерност и защо министърът не носи отговорност, Борисов обясни, че това е дълга тема. Той посъветва да си припомним "как са му донесли на него докладите на службите за Сергей Станишев". И добави: "Затова ги пускат материалите по такъв начин. Хората са си такива..." , без да уточни какво има предвид.

През октомври 2009 г. Алексей Петров, който подаде оставка от ДАНС, занесе на Борисов доклад на ДАНС до бившия премиер Станишев, заради което Борисов нарече Петров "лоялен гражданин". Докладът е бил "заведен" в МС като получен, но когато Станишев напускал поста документът вече липсвал и това не било отбелязано. Оказа се, че липсвали и други документи от ДАНС, изпращани на Станишев, заради което прокуратурата заведе дело срещу него, което още не е приключило.

"Как по това време, когато охранявам Тодор Живков и се явявам на митинги с него, в същото време със Симеон Сакскобургготски ще имаме връзка с криминални истории. Това са много весели истории. Съжалявам за тези хора от "Биволь", коментира по-късно Борисов пред журналисти преди началото на днешния Консултативен съвет за национална сигурност.

"Понеже с Киро Радев (бивш шеф на ЦСБОП-бел.ред.) се познавахме, с покойния Рангел Геровски (борец - бел.ред.), в БОП-а тогава работеше като оперативен офицер, бях му ръководител на дипломната работа в пожарната. Познавах тези момчета тогава, търсеха да намерят някакъв контакт, за да разберат, защото аз ги возех - в колата бяхме аз и Тодор Живков, аз и царят, пътуваме с часове, с дни, дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява, или не. Викан съм тогава и в ресторант "Олимп" - най-приятелски, така кажи. Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всички, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти. На всички. Когато дойдат след месец при теб и кажат "искаш ли да си агент", ти кажеш „не", те го свалят на отчет и вчера БОП-а този документ показа", коментира министър-председателят, цитиран от Дарик. По думите му това вече няколко дена се върти "през медиите на г-жа Йосифова (Моника Йосифова - бел.ред.).

"Сега вчера Моника какво направи - каза през своите сайтове - големите медии не развиват този огромен скандал, и виждате сутринта всичките телевизии, всички медии - дай сега да им покажем, че не се плашим от никого, коментира още той.

"Логичен е въпросът защо офицерът Младен Георгиев се връща в МВР на работа, когато премиер става Станишев, а министър е Румен Петков, той го прави на инспектората. Когато службата ДАНС се организира, съответно Рангел Георгиев отива в ДАНС, това става по времето на управлението на Станишев, той си е там оттогава. Никаква моя намеса!", добави Борисов.

Защо делото е наречено "Буда"

Според премиера е логичен и въпросът откъде идва "Буда": „Знаете, че тогава, за съжаление, ми се случи едно нещастие, мисля, че беше 1997 г., когато взривиха на Цветелина (Цветелина Бориславова - бел.ред.) джипа. Това дело се казва "Буда", в него има три изречения отдолу, където пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов, шеф на фирма "Ипон". Делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти. Сега вече целта е да бъдем всички маскари – в смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог".

По думите му винаги като наближат избори, се започва с един и същ сценарий, вече сигурно 15 години, цитираха го БТА и БГНЕС. "Аз съм ръководил службите пет години и много агенти съм направил, координирал съм ги и всичко, което пише в закона. След това близо 4 години ръководих ДАНС пряко", каза Борисов и добави колко недобре звучи шефът да е агент на дадена служба.

По думите му няколко са важните неща, от това, което е чул, защото сценарият винаги е един и същ: "Дончева, Бриго, Атанасов - един кръг хора, които излизат и изговарят нещо", което партийнните им лидери, не можели да го кажат. Ако бях агент и съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя".
"Видяхте как избирателно се пускат документи - първо единия, а другият, където има отказ, не се пуска, след това го пускат. След това се пускат други дела, които въобще не искам да коментирам за тяхната автентичност", каза още Борисов.

Според премиера това се случва сега заради спирането на АЕЦ "Белене", с което са накърнени много интереси, и затова, че той е станал мотор на проекта "Набуко".

"Разхвърлянето на секретни документи по сайтове показва цялата организирана схема за дискредитация, която искат да ми направят. Ако има 0,0001% вярно в това, което говори опозицията, вярвайте ми президентът Обама няма да ме посреща с военни почести, канцлерът Меркел няма да ме посреща с военни почести от Берлин през Лондон до Вашингтон. Няма всички директори на най-големите служби в света, когато идват в България, да дават най-добрата оценка за мене като полицай. Няма как да имам ордените на Испания и Франция за полицейските си дейности", добави Борисов.

Според него докато няма тежко осъдени, "ваденето на документи" няма да спре.

* Чавдар Чернев, Димитър Събев, Максим Димов, Виктор Вълков, Ивайло Трифонов, Славчо Б. Христов

Анкета: Каква е подкрепата Ви за Бойко Борисов?