След като вчера Конституционният съд реши Делян Пеевски да остане депутат на ДПС, той излезе с позиция, в която пита кой не му е позволил да остане шеф на ДАНС.

Според Пеевски виновен е „здравият“ и инкриминиран съюз между контрабандата, корупцията и властта на политици.

Борисов отговори в кулоарите на парламента днес, че доколкото си спомня, това били лидерите на БСП и ДПС.

"Те оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Писанчев. Така че аз бих насочил своето внимание тук – коя част от контрабандата или корупцията, за която по същия начин говори днес и президентът Първанов – за обкръжението на Станишев, което е направило всичко това”, заяви Борисов в кулоарите на парламента, цитиран от "Фокус".

По-рано Георги Първанов каза, че обкръжението на лидера на БСП има свои собствени икономически интереси, които не работят в интерес на партята.

Лидерът на ГЕРБ отказа да коментира решението на КС - избягвал коментари на решенията му, не защото нямало какво да се коментира, а това му бил принцип.
По думите му конституционните съдии имат възможност в мотивите си по решенията да кажат всичко, каквото са искали да кажат.

"Аз само мога да кажа, че това, че синът на Румен Ненков е депутат от ГЕРБ, не значи и нямаме абсолютно никакви контакти с него”, добави Борисов.

Ненков бе съдията докладчик по делото "Делян Пеевски" в КС. Той е един от петимата, които бяха против Пеевски да остане депутат. Магистратът отрече да е в конфликт на интереси заради това, че синът му Александър Ненков е в ГЕРБ.
Магистратът обясни, че не е убеден в независимостта на КС.

"Подценявате Пеевски"

"Делян Пеевски е депутат и решението на КС е безспорно. Мисля, че подценявате Пеевски. Запознах се с позицията му и в нея има много интересни въпроси, които според мен биха представлявали сериозен интерес и за журналистическо разследване", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите парламента, цитиран от Дарик.

Той посочи, че за него най-интересен е въпросът дали олигархията в България "се е пръкнала" с номинирането на Пеевски за шеф на ДАНС.


Кръстосан огън: Кой не позволи Пеевски да оглави ДАНС?