Това става часове, след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда".

На 24.02.1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда". Мотивът за делото е: "за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители".

На документа има гриф "Строго Секретно". Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов каза по повод на досието "Буда", че грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл".

От документите, според "Бивол", става ясно, че Борисов е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор.

Водещият офицер по разработката - Младен Георгиев, след като напуска ЦСБОП става изпълнителнен директор в охранителната фирма на Борисов ИПОН - Агенция за сигурност и охрана, а в момента е главен секретар в ДАНС.


След като описва подробности за вербуването на Борисов, сайтът пише, че през 1997 г. срещу ИПОН е заведено "Централизирано групово дело за оперативна разработка". В рамките на такова дело работи група от 3 до 5 оперативни работници от различни направления на антимафиотската централа - наркотици, терор, икономически престъпления. Според антимафиотите ИПОН е криминална групировка, подобна на СИК, ВИС, ТИМ и други, за които също са заведени разработки, общо 17 на брой.
Особено внимание в разработката е отделено на две убийства свързани с ИПОН, останали неразкрити и до момента.

Няколко години по-късно Борисов напуска охранителния бизнес и е "катапултиран директно на най-високата професионална позиция в МВР - главен секретар".
Към документите, изтекли в Болкалийкс, има обяснителна бележка, пише още в Бивол. В нея се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност още в средата на 80-те години на миналия век. Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал.
Последвала "вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена". Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към разработката "Буда", но по-късно е било прочистено в МВР.

Анкета: Подкрепата Ви за Бойко Борисов?