Ненчев е искал преди смяната на правителството да внесе кандидатурата на своя фаворит за поста вицеадмирал Емил Ефтимов, съобщи "24 часа".

Опит бил направен и на днешното заседание на правителството, но Борисов го отклонил като казал, че това е работа на следващия президент и следващо редовно правителство.

Ген. Константин Попов подаде рапорт за освобождаване от длъжност в началото на декември. Тогава на въпрос от журналисти дали началникът на отбраната си тръгва заради новоизбрания президент Румен Радев, военният министър Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев."

Министърът в оставка обаче не поясни дали ген. Попов е бил подтикнат от някаква конкретна постъпка на Радев, или от самия факт, че той беше избран за президент на България.

На днешното заседание е взето решение и Министерски съвет предлага на президента да издаде указ, с който да освободи генерал Константин Попов от длъжността началник на отбраната и от военна служба във връзка с подаден от него рапорт, съобщи пресслужбата на кабинета.

Кабинетът предлага също така ген. Попов да бъде удостоен с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, за особен принос в развитието на Българската армия.