Това първо посещение след съставянето на новите правителства в България и Северна Македония представя новия подход в разговорите - взаимно уважение, открит диалог и разширен кръг теми, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, цитиран от МИА.

Във вторник българският премиер Кирил Петков бе на еднодневно официално посещение в Скопие, където на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски обяви, че България приема да използва името Северна Македония вместо названието Република Северна Македония.

В предаването "Клик плус" на телевизия ТВ21 Маричич отбеляза, че новата енергия, която е била усетена на пресконференцията на премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски, трябва да задейства конкретни стъпки и мерки за нова динамика.

Той допълни, че целта на новата динамика е да бъде интензивна, продуктивна и да даде резултат в реален срок.

Затова още във вторник се разбрахме за междуправителствено заседание в София. Ще има доста министри от двете страни и ще бъдат съставени работни групи, ще се поемат конкретни задължения и ще се установи интензивна динамика на срещите, каза Маричич.

Вицепремиерът отбеляза, че това ще донесе конкретни и осезателни резултати в изграждането на доверие и атмосфера за решаване на отворените въпроси, както и и за вдигане на ветото.

Според Маричич решението за краткото име на Северна Македония е доказателство, че има воля за преодоляване на проблемите между двете страни.

Този въпрос бе повдигнат преди повече от две години и беше една от трите спънки от българска страна. За да не блокират използването на краткото име, поискаха да се изпрати нота, която обяснява, че Северна Македония няма териториални претенции, уточни Маричич.

Той допълни, че досега подходът е бил всички въпроси да бъдат разглеждани в пакет, което не е довело до резултат, въпреки че точките са били определени предварително.

Тактически беше важно да се реши този въпрос като жест на добра воля от двете страни, за да се затвори един от отворените въпроси. Останалите точки от пакета 5+1 трябва да се решават в пакет, но този въпрос беше най-малко спорен, каза още Маричич.

По думите на вицепремиера целта на новия подход в разговорите с България е да включва повече теми, за да има по-широк кръг мерки за изграждане на доверието чрез конкретни стъпки, които ще имат значение за гражданите.

Не бягаме от историческите въпроси, но с разширяването на набора от теми ще можем да подобрим атмосферата и да работим в атмосфера на взаимно доверие, изтъкна Маричич.