Миграцията и кохезията (сближаването) са темите, които най-често ни разделят, всеки иска да реши вътрешнополитическите си проблеми и като се прибере вкъщи, да каже - ние победихме, ние постигнахме най-добрия резултат за съответната страна. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за кохезионната политика на ЕС.

Борисов изрази тревогата си от това, че вчера Турция е отменила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция. Използва случая да напомни, че страната ни стриктно спазва ангажиментите си като външна шенгенска граница на ЕС и че имаме нулев миграционен натиск, а същото споразумение с Турция "работи перфектно".

Анкара заяви вчера, че е отменила споразумението с Гърция в отговор на решението на Атина да освободи осемте избягали превратаджии от Турция.

Борисов свърза повишения риск от нова миграционна вълна и с решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по тази тема (да запази ядрената сделка като единствена възможност да се обуздае стремежа на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие - б.р.).

Ние засичаме все повече мигранти и от Иран, каза премиерът. Той допълни, че когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище и по-сигурно място.

Премиерът вероятно има предвид обявеното на 4 юни решение на Иран да увеличи обогатяването на уран, което предизвика гневни реакции по света и предимно от САЩ и Израел.

Два дни по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира така: "Завчера иранският лидер аятолах Хаменей обяви намерението си да унищожи държавата Израел. Вчера той обясни как смята да го направи - чрез неограничено обогатяване на уран, за да произведе арсенал от ядрени бомби... Ние не сме изненадани. Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрени оръжия."

В изказването си Борисов отново изтъкна опасностите пред Западните Балкани, ако ЕС ги изостави (има предвид свързаността) и миграционния натиск: "както ние сме затворили границите и се минава само през КПП-та, това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово страни като Италия, Испания, Гърция".

Европа произвежда толкова кораби, ще се купят сто - двеста, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира, отбеляза българският премиер.

Напоследък се засилва притокът на нелегални мигранти през Западните Балкани, главно през Босна и Херцеговина. По официални данни от началото на годината в страната са влезли 5664 нелегални мигранти, от които само 437 са подали молби за убежище, но според съобщение от 6 юни нито една не е удовлетворена.

Вчера австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че съдбата на Европейския съюз ще бъде решена от защитата на неговите външни граници и от способността на блока да извърши широки реформи. Той предупреди, че съдбата на ЕС е поставена на карта: ако не пазим външните граници на ЕС, то това ще е "началото на края на свободната откъм вътрешни граници Европа".

Канцлерът призова бюджетът на ЕС да е насочен върху превенцията на незаконната миграция и за масивно увеличаване на ресурсите и на правомощията на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс.