Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов запази дистанция и не взе страна между Доган и Пеевски в сблъсъка за ДПС.

"Кой ще победи, нас не ни касае. Трусовете във втората партия са като в третата, четвъртата и петата, навсякъде има трусове. Аз в чужди партии не се бъркам и не давам и в ГЕРБ да ми се бъркат. Колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас", каза лидерът на ГЕРБ и посочи, че за партията му е по-добре случващото в Движение специално що се отнася до позиционирането й в смесените региони. 

"Това, че има проблем в тази партия видно, обвиненията, които си прехвърлят един на друг, дава голяма възможност нашите структури да се развият по-добре. Ние си гледаме ГЕРБ", каза лидерът на първата по големина парламентарна група.

В кулоарите на парламента Борисов направи сравнение между сблъсъка в ДПС и финала на Европейското първенство.

"Малко ми е като Испания и Англия на финала. Кой ще победи там, в случая не ни касае изобщо", каза той. И добави, че за ГЕРБ сега на следващи избори се открива "много голяма възможност, защото по смесените райони битката се водеше между ГЕРБ и ДПС".

"Кой е по-добър, тая работа да го решат българските мюсюлмани и християни, предполагам", каза той за изхода от сблъсъка в ДПС. Борисов напомни, че още преди три месеца е казал, че коалиция с ДПС няма да прави. 

Попитан дали, ако Пеевски бъде отстранен, той дали ще преговаря с Доган, Борисов каза: "Това не ме интересува. Искате да кажете да отидете вече на лятната резиденция и да се договарям за коалиция?"

"В сглобка бях с Лена, Киро, Асен и Денков, и кабинетът се казваше Габриел-Денков, не участваха ДПС в тази сглобка, нито участваха в преговори, нито имаха министри. Впоследствие, когато Христо Иванов реши, че на всяка цена трябва да променим Конституцията, на масата се появи ДПС", коментира Борисов за предишното управление.

"Ние сме го казали отдавна - без ДПС. И сме единствените, които сме държали на този принцип. Да, винаги сме ги уважавали като партия", добави още Борисов. "Нашите партньори от сглобката искаха на всяка цена да променят Конституцията. Те ги доведоха на масата", натърти Борисов по адрес на ПП-ДБ, като припомни, че на Христо Иванов са му трябвали 160 гласа за конституционните промени.

Борисов подчерта, че ГЕРБ е мястото, където българските мюсюлмани могат да се реализират, както и досега партията им е давала тази възможност.

В същото време Борисов коментира, че не само в ДПС има трусове, като изброи и "Величие", БСП и ПП-ДБ. Лидерът на ГЕРБ коментира, че вече няколко дни не може да разбере тяхната обща позиция -на ПП-ДБ, по отношение намеренията им за мандатите и управлението.

"Същото е и в ПП-ДБ - техническо, експертно, коалиционно, сглобка правителство, те чакат само някой да се изкаже", коментира Борисов разнобоя между ПП, ДСБ и "Да, България" по въпроса.