От "огромно влияние върху целия политически живот в държавата" през "признание на Доган за мутренски похвати и зависими от Пеевски прокуратура и полиция" бяха политическите интерпретации на случващото се в ДПС, след като снощи почетният председател поиска оставката на съпредседателя на Движението Делян Пеевски, а той заяви, че няма да се откаже и да предаде гласувалите му доверие. Първите реакции дойдоха преди началото на днешното заседание на парламента. 

Другият съпредседател на ДПС - Джевдет Чакъров, коментира, че Доган е бил "пределно ясен, без недомлъвки". По думите на Чакъров колективните органи ще се съберат в следващите дни и всеки член ще вземе отношение, ще се вземат съответните решения. 

По думите му Доган казва каква е ситуацията в партията. На въпрос дали Делян Пеевски ще бъде изключен Джевдет Чакъров коментира: "Колективните органи ще заседават, предполагам с участието на почетния председател, и ще вземат решение".

"Позицията е ясна, има устав. Кой ще вземе вторият мандат ще бъде обсъдено от нашата политическа сила, ще положим всички усилия да бъде съставено редовно правителство. Страната е в политическа криза, призовавам за разум и останалите партии. ДПС е преживявало много такива моменти, не бива да има разцепление в ДПС", каза още Джевдет Чакъров.

Рамадан Аталай, който бе изключен от парламентарната група на Движението, също заяви, че колективните органи на партията ще вземат своето решение. Според него "вчерашната ситуация показва, че тази криза, която се беше появила в ДПС, вече започва да се разрешава".

"Всеки човек може да изрази мнение за позицията си, но когато се съберат колективните органи и всеки вземе отношение. При едно гласуване, ако Централният съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени. Решението на Централния съвет е решение - ако му отнемат възможността да бъде председател на партията, това не е сваляне. Представете си, че може да стане член на ДПС".

Аталай не одобрява израза "отцепници": Артикулира този израз - разцепление, разцепление, разцепление. Тези, които сме тръгнали с идеите на ДПС, ако се окажем ние отцепниците, вие как си представяте Ахмед Доган да се отцепи от ДПС?. Това, че някой, мислейки се за велик, и тръгна да обяснява, че може да има още един политически субект, показва, че той не живее с идеите на тази партия".

"Трусовете в първата са като във втората, в третата и в четвъртата. Навсякъде има трусове. Винаги сте чували от мен, че аз в чужди партии не се бъркам. И не давам и в ГЕРБ да ми се бъркат" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира разцеплението в ДПС.

Борисов припомни, че още преди три месеца са били категорични, че коалиция с ДПС няма да правят. По думите му преговорите са доказали по безспорен начин, че "нито поискахме подкрепа от ДПС, нито дадохме подкрепа на ДПС". Той допълни, че ДПС не са участвали в "сглобката" - "нито са имали министри, нито са участвали в преговорите".

По думите му българските мюсюлмани са тези, които ще решат кое ДПС е по-добро - това на Доган или Пеевски.

"Случващото се в ДПС не е приемливо, но така си решават, така си правят. Не се бъркаме в техните вътрешни работи", коментира пред журналисти на влизане в парламента Гюнай Хюсмен от ГЕРБ-СДС, който преди беше представител на Движението. Попитан очаквал ли е такава война в ДПС, Хюсмен отговори: "Не, в никакъв случай не съм очаквал". 

Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС също каза, че не е работа на ГЕРБ да коментира процеси в други политически формации. Според него най-вероятно вторият мандат за съставяне на правителство е обречен, след като ГЕРБ не го подкрепя.

"Това са вътрешни проблеми на ДПС, така че те да си ги разрешават. Но това оказва огромно влияние върху целия политически живот в държавата. Така председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов коментира пред журналисти процесите в ДПС.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" беше лаконичен като каза само: "Много е интересно случващото се в ДПС".

Лудерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви: "Кой беше Делян Пеевски, защото виждам, че предният ред в момента липсва. Новото начало беше изядено от старото начало. Не съм уверен каква ще бъде неговата съдба". Той добави, че "Възраждане" няма абсолютно никакво отношение към вътрешнополитическите процеси, които протичат в другите партии.

"Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, а за модела "Пеевски". Какво означава това? Ето хората от Доспат имат кмет, който мисли, че може да прави всичко в държавата без да спазва закона", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ на влизане в парламента.

Петков сравни модела "Пеевски" с действията на МВР миналата година, "когато биеше по улиците", сега МВР счупва челюстта на едно младо момче. "И се оказва, че е полицай, а МВР не реагира", добави той, след като снощи съобщи, че ще иска изслушване по темата на вътрешния министър Калин Стоянов. "Всички отделни примери са точно тези примери за модела "Пеевски" - на завзетата държава", каза още Кирил Петков.

Снощи Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" написа във Facebook: "Признанието на Доган: мутренски похвати, прокуратура и полиция са под контрола на Пеевски. Пропуснал е жълтите медии, които си делят с Бойко, като бухалка срещу несъгласните". 

В този дух бе и прочитът на Николай Денков от ПП: "Обърнете внимание в писмото на Доган, където говори за прокуратурата, използването ѝ, полицията, това е моделът Пеевски - как прокуратурата и полицията започват да дават отчет и когато направят нещо нередно, как биват санкционирани от гражданите, от институциите, от държавата, ето това трябва да го постигнем. Доган за първи път казва нещо, което ние казваме от три години".

Надежда Йорданова от "Демократична България", която е бивш правосъден министър, не пожела да коментира вътрешнопартийните престрелки в ДПС, но постави въпрос към изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Използва ли се българската прокуратура и българските полицейски служби като бухалки да заплашват хората и за отнемане на бизнес?" 

Според нея подобно твърдение е "изключително тревожно". "Какво предприемат те? Незабавно, веднага да се направят проверки и да се понесе ясна отговорност. Абсолютно недопустимо е българските правоохранителни органи вместо да защитават хора, да се използват за страх и тормоз". Проблемът, освен личността и начинът на функциониране, е отношението към институциите и правовата държава. Тест, който всички партии трябва да решим, е как да охраним парламентарната република и как да гарантираме върховенство на правото", заяви още Йорданова.