"За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции", заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германския Бундестаг Александер Добриндт в Берлин.

Българският премиер е в Берлин по покана на Добриндт и участва като почетен гост на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз.

По отношение на Шенген премиерът изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. "Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби", каза още Бойко Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи. Министър-председателят припомни, че догодина България, заедно с Република Северна Македония ще председателстват Срещата на върха на Инициативата "Берлински процес", което е изключителен знак. По думите му е важно Балканите да станат привлекателна част от Европа.

Премиерът постави под въпрос изгодността от евентуално присъединяване на България към шенгенското пространство в момента. Пред журналисти в Берлин Борисов изтъкна като доводи за съмненията си засиления имиграционен натиск към Гърция и възстановяването на граничния контрол в редица държави от Европа.

"В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Към днешна дата, дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген за външната граница поради тази причина", каза Борисов.

По отношение на темата за Брекзит премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. "Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Брекзит, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни", очерта ситуацията българският министър-председател.

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. "Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст", уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

"Премиерът Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа и изпитвам респект към това, което той и неговото правителство направиха през последните години". Това заяви Александер Добриндт.

"Нашите икономически отношения са изключително близки, както между Германия и България, така и между Бавария и България", заяви по време на пресконференцията Александер Добриндт. Той отбеляза, че страната ни се развива успешно, особено във финансовата сфера. "Икономическият растеж води до повишаване на жизнения стандарт и търговският баланс става все по-впечатляващ. В момента Германия внася повече от България, отколкото изнася за България", уточни още председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС). Добриндт изрази благодарност към българската държава, че продължава да гарантира защитата на външната граница на Европейския съюз.

"Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на Фронтекс", поясни Александер Добриндт. Той отбеляза, че се регистрира забележим напредък по отношение на две важни теми за България - Шенген и еврозоната. "Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава", добави председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрите думи на Александер Добриндт, като заяви, че тази оценка е важна и за инвеститорите.

Германия е наш стратегически партньор в ЕС и близък сътрудник в НАТО, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага, което се провежда в Берлин.

Премиерът Борисов изтъкна конструктивното сътрудничество между двете страни, което се отличава с дългогодишни традиции и отлични перспективи като през настоящата година отбелязваме 140 г. от установяването на дипломатически отношения.

"България и Германия развиват динамично сътрудничество във всички области - политика, сигурност, икономика и търговия, туризъм, образование, наука и култура", акцентира Борисов пред представителите на германския Бундестаг. Той подчерта, че има изключително интензивен политически диалог на всички нива, което е основа за успешното справяне с общите предизвикателства не само пред двете страни, но и в европейски план.

В изказването си българският министър-председател постави акцент още върху актуалните въпроси на ЕС.

"България е активен и последователен поддръжник на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. По време на нашето председателство на Съвета на ЕС положихме големи усилия за връщането на темата в дневния ред на ЕС, защото интегрирането на региона със Съюза е стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, просперитета, сигурността и стабилността на Европа", категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че именно признанието за положителния принос на България по отношение на европейския път на Западните Балкани е и делегирането на отговорността страната ни да председателства Берлинския процес. "Първото в историята съвместно председателство на Процеса с Република Северна Македония е акт на признание на постигнатото историческо Двустранно споразумение между нашите две страни, което е положителен пример за добросъседски отношения", каза още премиерът Борисов.

В изказването си пред представителите на ХСС премиерът Борисов се спря още върху Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 и необходимостта от ефективното разпределение на ресурсите между отделните приоритети на ЕС.

"Като външна граница България добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчни средства за новите приоритети, особено в областта на миграцията, сигурността и отбраната", добави премиерът Борисов. Той подчерта, че също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция, което означава по-добър живот за всички европейски граждани.

Борисов се спря в изказването си още върху сигурността и единството на ЕС, както и върху въпросите на следващия институционален цикъл.

"България приветства избирането на госпожа Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Лично аз, като премиер, положих много усилия в подкрепа на нейната кандидатура и мога да кажа, че сме изключително доволни от резултата - член на Европейската народна партия става и първата жена председател на ЕК", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Снимка: Министерски съвет