Всеки човек в България трябва да усети, че държавата не му говори само за маски и да пази дистанция, а го подкрепя и заедно ще преодолеем кризата с коронавируса. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението на кравеферма в страната. Посещението беше излъчвано на живо във Фейсбук.

Министър-председателят беше придружаван от земеделския министър Десислава Танева и от финансовия министър Кирил Ананиев.

"Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата, а гледай сега какви неща има", коментира премиерът, след като разгледа селскостопанската техника. 

Бойко Борисов припомни, че са отделени 504 милиона лева, за да бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности. Средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период от 2021 г. до 2027 година. 600 000 ще се възползват от помощта. За първи път са предвидени и пакети за новородени деца от бедни семейства, които ще получат най-необходимото - памперси, санитарни и козметични продукти за бебето след раждането. Ще се осигури и детска кухня от 10-месечна до тригодишна възраст.

Премиерът заяви, че мерките към бизнеса и хората ще продължат, като всеки нуждаещ се български гражданин ще получава подкрепа и в бъдеще. По думите му, никога не е имало толкова много мерки и средства, насочени към хората, тъй като времената досега са били на финансова дисциплина с цел влизане в Еврозоната, в банковия съюз.

Според Бойко Борисов на фона на световната обстановка около пандемията с COVID-19, ситуацията в България е спокойна. Той посочи, че на Съвета в Брюксел е видял паническите действия, в които изпадат държави. Премиерът отбеляза, че и БВП на САЩ е с над минус 15 процента.

По думите на Борисов страната ни прави всичко възможно всеки човек във всяко населено място да бъде подпомогнат, затова и се насочват активно средства по оперативните програми. Той призова министрите да действат активно със социалните служби и кметствата, за да стигнат мерките до всички нуждаещи се.

Днес премиерът съобщи, че близо 30 000 фермери вече са получили средства по извънредната мярка за компенсиране на щетите вследствие на пандемията от коронавирус. 70 милиона лева са изплатени на хората по програмата. България е държавата членка на ЕС, която инициира промени в регламента, които дадоха възможност за стартирането на тази извънредна мярка за компенсиране на загубите от COVID-19. За целта са заделени 106 милиона лева по три направления, с които се помага на българските земеделци и преработвателите на земеделска продукция.

Министър Десислава Танева съобщи, че ще има нова схема, по която може да се кандидатства за помощ за телета за угояване, продадени на кланица. Помощта е 150 лева на теле, като телето трябва да е от шест до 12 месеца. Тя допълни, че предстоят срещи по темата за облекчаването на режима за ползването на водоизточници.

Финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че се прави всичко възможно да бъде подкрепен бизнесът, за да издържи в тази трудна ситуация в COVID-условията.