Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предложила на днешното заседание на Националния съвет организационна реформа, която цели повече демократизация и децентрализация на партията. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Новият мандат на областните съвети на партията ще стартира с по-голямо представителство на общинските структури в работата на съветите. Представителството в тях ще бъде 1 социалист на 300 членове, а досега беше на 400 членове. До 18 ноември трябва да се структурират новите областни съвети и да бъдат избрани техните ръководства.

Нинова продължава линията, поета от нея още от конгреса на партията, на който 1 делегат е представлявал 100 членове на партията. Повишаване на ролята на членовете на партията при вземане на решенията е основна нейна цел, която следва още с въвеждането на прекия избор за председател, посочват от пресцентъра на БСП.

В новата структура на партията Нинова прехвърля партийните координатори от "Позитано" в структурите по места, като ще назначи общо 31 координатори във всеки многомандатен избирателен район на място.

Националният съвет на БСП избра Национален предизборен щаб на днешното си заседание. Той ще бъде председателстван от Георги Свиленски, а негови заместници ще бъдат Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев. Щабът започва своята работа още следващата седмица.

НС на БСП избра и председателите на Съветите и Комисиите към НС. Съветът по управление, включващ председателите на всички съвети, се оглавява от Корнелия Нинова.

Висшият орган на партията възложи на съветите да изготвят платформата на БСП за предстоящите парламентарни избори, като се базират на "Визия за България".

След взетите днес решения БСП реално влиза в предизборна кампания и дава ясна заявка пред обществото, че е готова да поеме управлението на България, заявиха от левицата.