По-рано министър-председателят Бойко Борисов настоя за оставка на Коцева, която е народен представител от неговата партия. Но тя се защити и заяви, че ще се оттегли, само ако парламентарната група на партията поиска това.

В защита на депутатката се обяви и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Журналистическо разследване на Нова тв
е в основата на вълненията в ПГ на ГЕРБ - до драматичния и необясним обрат този следобед. Репортер на телевизията разкри, че фирма на съпруга на Коцева е спечелила обществена поръчка в София срещу твърде висока цена.

Поръчката е за 60 «спирконавеса» за столичния градски транспорт, а зам.-кметът Любомир Христов, който отговаря за този ресор, е добре познат на семейството.

Борисов настоя и за мерки против Христов. Но зам.-кметът сам депозира оставка и също като депутатката подчерта, че съмненията против него са безпочвени.

Кметът Фандъкова е приела оставката на своя заместник по транспорта, съобщи по-късно БНР. Тя е поискала да се оттегли и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност. Защищавайки името си, Христов неведнъж подчерта, че именно Центърът е възложител на поръчката за спирките.

«Ще подам оставка само и единствено, ако парламентарната група я поиска от мен» - беше казала Ирена Коцева пред журналисти в парламента. В първото й публично изявление днес тя е продължила:

„Готова съм да подам оставката, само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група, в която работя, защото ако проследите и времето, в което съм работила като народен представител - 41 НС и 42 НС, съм го правила с най-голяма отговорност, която приех пред всички хора, които ме посочиха да бъда днес тук.”

„Готова съм да подам оставката си, ако се открият нарушения, в които аз по някакъв повод съм лобирала или съм нарушила закона или съм направила нещо, което ще урони престижа на всичките ми колеги, които работят тук”, заяви народният представител.

„С едно не мога да се съглася. Ние сме хора и имаме семейства и когато в медиите излиза нещо, с което ще дискредитирате името ни, нека нещата да бъдат проверени”, обърна се депутатът към журналистите и заяви, че не може да даде много данни за обществената поръчка.

„Сигурна съм, че фирмата, която я е направила, я е направила качествено, че има контролни органи, които могат да проверят и да кажат има ли нарушение и дали някой е злоупотребил с власт, работа и средства. Не приемам обвиненията, които вървят към мен и моето семейство”, каза Ирена Коцева и благодари на всички, които са застанали зад нея.

Един от застаналите зад нея беше Цветан Цветанов:

„Имаме невероятна парламентарна група, виждате и в пленарна зала дисциплината и гласуванията. Ако парламентарната група на ГЕРБ не е в тази кондиция и ако не е толкова консолидирана, няма как днес да функционира нормално 43-ят парламент”.

По думите на Цветанов всеки един може да бъде омаскарен:

„Знаете, че тук има и повече политика, има и други мотиви, за да се случва това, което в момента се причинява на Ирена Коцева. Ние предполагаме, какви са те.”

Според председателя на ПГ на ГЕРБ е важно да се знае, че ГЕРБ трябва да стоят зад хора, които са се доказали, че са честни и по никакъв начин не са участвали в никакви корупционни схеми.

„Бихте ли ни казали, с какво Ирена Коцева е участвала в някаква корупционна схема, дайте пример”, обърна се Цветанов към журналистите и попита дали се знае колко интерпретации е имало по негов адрес и колко обвинения.

„Да се е доказало нещо, което беше публично оповестявано и ми беше искана оставката от медии и политически опоненти. Има ли доказано от това, което се говори”, запита още председателят на на ПГ на ГЕРБ.

ПГ на ГЕРБ ще реши дали да изключи Ирена Коцева след извънредна среща с нея, вероятно още идния вторник, съобщи в ранния следобед БТА. За това желание на депутатите от партията е обявил пред журналисти Цветан Цветанов.

Днешното временно неподчинение спрямо нареждането на Бойко Борисов представлява втори в рамките на 30-ина дни полъх на «бунт» сред депутатите на управляващата партия. Предишният случай беше свързан с разминавания за съдбата на министри от Реформаторския блок.

Друго съвпадение е, че за втори път този месец Борисов се оказва в конфузно положение след предаване на Нова телевизия. Първият път беше с грубото цензуриране на карикатури на Чавдар Николов и с последвалите несръчни опити да се заглади гафът.