Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на "Царските конюшни" да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Пожар изпепели в нощта на събота срещу неделя покрива в имота между столичните булеварди "Дондуков" и "Васил Левски", известен като "Царските конюшни".

Тази сутрин министър Боил Банов заяви, че "Царските конюшни" ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение. Той обаче отбеляза, че този статут "ще бъде съборен в съда" поради неуточнената собственост и многото дела, които водят помежду си претендиращите за собственост.

Трябва да направим така, че като вкараме утре документите по делото, те да не паднат в съда, заяви Банов. Той изтъкна, че сградата е защитена още през 2014-а, когато е поръчан подробният градоустройствен план: "Тези указания са напълно ясни - никакво събаряне, никакво надстрояване, никакво променяне".

Във връзка с това главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че и да изгорят тези сгради "това нямаше да помогне на собствениците, защото винаги в едно проектиране водещият е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена".