Не е късно да спасим "Царските конюшни" и те да получат нов живот, заяви по Нова зам.-кметът по култура в Столичната община Тодор Чобанов. Той призова Министерството на културата колкото се може по-бързо да обяви историческите постройки за културна ценност от национално значение.

Пожар изпепели в нощта на събота срещу неделя покрива в имота между столичните булеварди "Дондуков" и "Васил Левски", известен като "Царските конюшни".

Кой не си е свършил работата не е наша роля да установим - наша роля е да мобилизираме институциите, за да имаме добър резултат, а именно - спасяване на този комплекс, който е от национално значение, отбеляза Чобанов.

Запитан дали ако тези сгради изгорят, на мястото ще може да се строи, главният архитект на София арх. Здравко Здравков поясни:

"Това нямаше да помогне на собствениците, защото винаги в едно проектиране водещият е градоустройственият план. Този план през 2015-а година е защитил терена".

Специално сформирана комисия в Столичната община започва опис на щетите в изгорелите "Царски конюшни". По случая тече разследване. Умишлен ли е палежът тепърва ще се установява.

Припомняме, че пожарът пламна в неделя сутринта. В продължение на няколко часа 8 пожарни автомобила и 30 пожарникари се бореха с огъня.

Няма пострадали хора, нито сериозно засегнати съседни сгради.

Администрацията на район "Оборище" все още не е наясно кой е собственикът на сградите от комплекса "Царски конюшни", чийто покрив изгоря през нощта в събота срещу неделя. Това заяви по БНР Васил Цолов, кмет на район "Оборище". Той се ангажира районът да направи всичко възможно за опазване на сградата.