Във връзка с пожар на територията на обект, станал известен като "Царските конюшни", бихме искали да заявим, че опожарената сграда не е собственост на "Евротрансбилд" ЕООД, а е друга сграда в същото каре. Това съобщи в писмо до медиите Янко Иванов, цитирано от bTV.

Янко Иванов е бивш управител на КТБ, купи през 2016 г. голяма част от терена под "Царските конюшни". Сделката, започната няколко правителства по-рано, беше подписана от тогавашния областен управител Веселин Пенев, който сега е обвиняем заради нея.

"Целият обект, познат в публичното пространство като "Царските конюшни", е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици - държавни и частни. Евротрансбилд ЕООД, управлявано от Янко Иванов, е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от всичките сгради, която не е засегната от пожара през изминалата нощ. Сградата, на която Евротрансбилд е съсобственик се намира на административен адрес бул "Васил Левски" 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул "Врабча" и ул. "Панайот Волов", съобщи Иванов.

Той определи като "спекулации" твърденията, че опожаряването на сградата отваря врати към застрояване на терена.

"Като съсобственик на имот върху терена сме силно притеснени от събитието и вярваме, че компетентните органи ще установят причините за възникналия пожар. На разположение сме на разследващите органи при нужда от съдействие и допълнителни разяснения", пише в заключение Янко Иванов.

Дир.бг припомня, че пожарът в "Царските конюшни" тръгнал от покрива, изгорели са близо 500 квадрата. Сигналът за инцидента е подаден в 3,10 часа. Това научи Дир.БГ от свои източници.

В сградата няма ток, като се предполага, че някой е запалил огън вътре, но това ще се изяснява днес по светло, когато полицията ще направи оглед на място.

8 пожарни автомобила са се справили с огъня, като за гасенето са използвани и две механични стълби, за да могат огнеборците да пръскат от височина. Към 19,00 часа отново пожарникарите гасяха тлеещи огнища.

Няма пострадали при пожара в т.нар. "Царски конюшни" в центъра на София рано тази сутрин, но на старите сгради са нанесени сериозни щети. Това каза пред журналисти кметът на столичния район "Оборище" Васил Цолов.

По думите му "инцидентът с подпалването на сградите" е станал около 3:30 часа, като той се въздържа от коментар дали става дума за умишлен палеж. Пострадали са сградите от вътрешната част на комплекса, както и тези, които са към улица "Панайот Волов". Има паднали покриви.

"По-скоро мен ме притеснява частта от покривите и сградите, които са открити - във връзка с откриването на учебната година, която може би е след месец и половина, но този месец и половина ще се изтъркаля много бързо", коментира Цолов.

Учениците от Първа английска гимназия и разположеното в сградата й основно училище трябва да минават точно покрай пострадалите сгради. Именно заради това още от понеделник започва процедура по обезопасяването им. Цолов подчерта, че извън "Царските конюшни" няма щети.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че  Столична община ще задължи собственика на сградата на Царските конюшни да я възстанови в автентичния й вид.

Заместник - кметът Тодор Чобанов попита дали пожарът не е умишлен и кога Министерство на културата най-сетне ще даде статут на Царските конюшни, след като е била алармирано обектът да е паметник на културата.

Неправителствената организация "Спаси София" поиска оставката на Боил Банов да подаде оставка.

Самият министър на културата запази днес мълчание очаква се утре той да даде изявление пред bTV.