"Царските конюшни" ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда, каза по bTV министърът на културата Боил Банов.

Моето притеснение е, че той ще бъде съборен в съда поради неуточнената собственост и многото дела, които водят претендиращите за собственост помежду си, призна той.

"Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо", подчерта Банов.

Ние трябва да сме готови така, че като вкараме утре документите по делото, те да не паднат в съда, уточни по bTV министърът, като подчерта, че е "бесен", откакто е научил за пожара.

Той поясни, че сградата е защитена още през 2014-а, когато е дадено да се направи подробният градоустройствен план: "Тези указания са напълно ясни - никакво събаряне, никакво надстрояване, никакво променяне".

Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента, каза още министърът.

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало.

По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР, отбеляза още Банов.

"Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега", увери културният министър.

В момента той не вижда основания да подава оставка.

"Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство", категоричен беше Банов.

Оставката на министъра поиска зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

По думите на министъра самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана.

"Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е", подчерта той.

"Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по закона. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата", повтори Банов.