Премиерът Бойко Борисов направи ново видеоизявление на живо във Фейсбук от дома си, където продължава да е под карантина заради коронавируса. В него той се обърна остро към жълти медии, които са писали неверни неща за мерките, разказа как се чувства и увери българите, че напролет ще изправи държавата след кризата.

Ето какво каза Борисов:

"Искам да поздравя тези лъжливи сайтове с вуду магиите и измишльотините - как не ви е срам, бе, как не ви е срам?! Няма да бъде затваряна държавата, напротив, сега като ръководител се чувствам най-сигурен, знам какво е първата седмица, какво е втората, кога е тежко. Знам, че здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, болните - веднага да се лекуват.

Затова усилихме болници, полицаи, огнеборци, всичко... В началото затваряхме, защото не знаехме какво е и да, даде ефект... Сега знаем какво е, знам, че самодисциплината, грижата за другия човек, за себе си, само това ни спасява. Държавата няма да спира, психиката на хората трябва да е стабилна, страшно и гадно е, спор няма. Но преодолимо ли е? Преодолимо е! Заедно можем ли? Можем! Имаме ли всичко осигурено, гладен няма да остане никой. Ваксините започват да излизат. Февруари, март, април ще изправя държавата...

Не се подвеждайте по лъжците, те това целяха - пуч, да няма парламент, да не могат да се финансират системите, държавата да се срути. И после да кажат: "За това е виновен Бойко, сега ще правим президентска държава и отиваме на друго място"... Няма да стане!

12-и ден (от 14-дневната карантина - б.р.), надявам се скоро да съм сред вас. Силен съм, чувствам се достатъчно уверен да уверя хората да преодоляват вируса. Разчитам на моите юнаци - докторите, сестрите - сменяйте протоколите, едните антибиотици дават резултат, другите не - въртете ги. Вие разбирате повече, помагайте на всеки човек... и Господ да е с нас!

Не вярвайте на смрадливите, не отровните, смрадливите... Това е престъпление, което правите - да лъжете от мое име... Пазете се, хватката е да се пазим, да не се заразим повече от необходимото, масово и така ще минем най-добре в Европа, още сме на 17 място...".

След това той допълни изявлението писмено:

"Управляваме успешно пандемията и опонентите ни много ги е яд. Готвеха ни пуч. Особено активни бяха отровните сайтове за фалшиви новини. И до ден днешен продължават да лъжат от мое име. Тези хора нямат срам. За радост гражданите не им повярваха. Защото планът им беше елементарен: да няма парламент, да няма бюджет, да няма финансиране за мерките. Така държавата щеше да фалира и вината щеше да се хвърли върху нас. Без Народно събрание и без правителство, едноличната власт щеше да е в президента. Не им се получи. Още сме първа политическа сила и ще оправдаем доверието на хората. Те очакват от нас работа, а ние в това сме най-добри. Битката ни срещу вируса продължава. Преодолим е. Ако спазваме мерките и сме отговорни - ще се справим".