Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски проведоха телефонен разговор, в рамките на който бяха обсъдени позициите на двете страни по условията за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата президенти са обсъдили възможността за постигане на устойчиво решение по европейското развитие на нашия регион и за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС.

Държавните глави са обсъдили също перспективите за осъществяване на посещение на президента Пендаровски в България при подходяща възможност.

Припомняме, че българският държавен глава на 3 ноември разговаря и с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Обща е била позицията, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани и за Република Северна Македония има ключово значение за укрепване на стабилността и е важен знак за развитието на целия регион. За целта е необходим траен и устойчив напредък на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения с България, е заявил президентът Радев.

 

 

Неотдавна министърът на външните работи коментира, че страната ни не оспорва правото на самоопределение на Северна Македония, нито правото да наричат езика си както си искат. Но отбеляза, че Северна Македония, трябва да признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени. 

Ябълката на раздора се вихри и около Гоце Делчев, като основния въпрос е българин или не е той.