Премиерът Бойко Борисов и представители на майките на деца с увреждания се разбраха за финансирането на тяхната помощ догодина на среща в Министерски съвет. Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък.

По мое предложение към бюджета на МТСП са прехвърлени още 71,5 млн. лева и парите за хората с увреждания достигат над 463 млн. лева, каза пред журналисти след среща на Борисов с представители на майки на деца с увреждания Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия.

Бойко Борисов пък призова депутатите да изпълнят обещанията си и да приемат бюджета с нужните забележки, така че хората с увреждания да получат нужните грижи. Разбрахме се, че парите са достатъчно и ако не се крадат през фалшиви ТЕЛК-ове, няма да има проблеми, каза Борисов.

Премиерът обаче допълни, че е ядосан заради случилото се при приемането на бюджета на Министерството на труда и социалната политика в парламента.

"Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания.

Вторият ангажимент - социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено. Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна - от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш", коментира Борисов.

Парите в бюджета на МТСП за следващата година ще бъдат 1.363 млрд. лева, каза Менда Стоянова. Правим видими всички тези 150 млн. лева, които са отделени за хората с увреждания, те са гаранция за изпълнение за Закона за личната помощ и на закона за хората увреждания.

Опасенията на майките са, че с приемането на Закона за личната помощ няма да има достатъчно пари за лични асистенти за тези деца след първи септември 2019 година, каза Вера Иванова, представител на майките с увреждания. Тоя посочи, че е доволна от днешната среща и очаква приемането на новите предложения.

По-рано днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи, че планираните за догодина 71 млн. лева за хората с увреждания са разчетени на база на броя потребители на услугата "личен и социален асистент" понастоящем и те са около 23-4 хиляди души. До 1 септември, както е записано в проекта, хората с увреждания, които получават тази услуга, ще продължат да я получават по досегашния ред и обем часове. Същевременно те ще имат право да минат оценка за определяне на лична помощ и от 1 септември да я получават, обясни министърът.