Министър-председателят Бойко Борисов запозна в телефонен разговор унгарския си колега Виктор Орбан с позицията, която ще представи на работната среща в Брюксел в неделя по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище. Това съобщи правителствената пресслужба.

По-рано днес българският премиер беше изслушан по темата и от народните представители, припомнят от МС.

Какво ще предложи Борисов

1. Затваряне на външните граници и строг контрол на вътрешните

Министър-председателят Борисов настоява за незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС и за строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници. Това ще изисква спешна помощ за страните на първа линия чрез техника, финансови средства и засилено присъствие на ФРОНТЕКС.

2. Изграждане на кризисни центрове извън ЕС

Друго предложение на българския премиер е да бъдат изградени кризисни центрове за прием на бежанци извън територията на Европа. В тях да се прави преглед на молбите и да се определят тези, които са в действителна нужда от закрила. Според Бойко Борисов за тази цел е необходимо също ЕС да подпомогне финансово и технологично държавите, в които ще има такива центрове.

Създаване на такива центрове пръв предложи председателят на ЕС Доналд Туск, но бързо бе подкрепен и от други евролидери.

3. Ясно разграничение на имащите нужда от закрила от икономическите мигранти

Българският министър-председател ще настоява да се направи и анализ на вече пристигналите и намиращите се в Европа мигрантски потоци. Необходимо е да се разграничат както нуждаещите се от закрила от икономическите мигранти, така и политиките по отношение на двете групи.

По думите на Борисов държавите членки трябва да поемат отговорност както за кандидатстващите за защита бежанци, така и за мерките, с които да гарантират, че те ще могат да се завърнат по родните си места след края на конфликтите там.

4. Бързо връщане на нелегалните мигранти в сигурни страни извън ЕС

Премиерът Бойко Борисов смята, че нелегалните мигранти без нужда от закрила трябва да бъдат връщани в бърз порядък в родината си или в последната държава, определена като сигурна, преди да стъпят на територия на ЕС. За това са необходими политически усилия за реадмисионни споразумения с третите държави.

5. Да не се връщат мигранти в държавите на първа регистрация

Българският премиер е заявил, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания, не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

"Това е несправедливо и небалансирано спрямо страните на първа линия, които бяха залети от мигрантската вълна през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.", е казал още Бойко Борисов.

Виктор Орбан е обещал да запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят подробно тези трудности пред България.

Орбан на свой ред е информирал българския министър-председател за вчерашната среща на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. Той също е уверил Бойко Борисов, че напълно подкрепя позицията му за незабавно затваряне на границите и за изграждане на центрове за мигрантите.

Унгарският премиер е казал, че Вишеградската четворка остават на позиция "против" по отношение на задължителната релокация на бежанци.

Междувременно Чехия заяви, че ако Германия и Австрия затворят границите си за мигранти, същото ще направи и Чехия. Предупреждението отправи премиерът Андрей Бабиш, след като германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза в понеделник, че от юли няма да допуска мигранти в страната, ако канцлерът Ангела Меркел не намери решение за мигрантския въпрос на срещата на върха на Европейския съюз на 28 и 29 юни.

Каракачанов: Да изпълним цивилизационната си задача

Европа е застрашена от тази огромна напаст наречена нелегална имиграция. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на журналистически въпрос.

Хубаво е, че България взе мерки и изгради свое защитно съоръжение, в следствие на което в България има много по-малко нелегална имиграция, посочи той.

Истината е, че България, както и преди 1300 години, по времето на българския владетел Тервел, отново е на първа линия и трябва да си изпълни цивилизационната задача - да спре ново нашествие на подобни хора, които не само че търсят по-лесен живот без труд, но и нямат намерение да се съобразяват с нашите закони, нямат желание да се интегрират, нямат намерение да уважават нашите традиции, култура, а искат да наложат техните порядки, коментира Каракачанов.