Борисов дойде извънредно в Народното събрание, явно предизвикан от емоционалната декларация на левицата, изчетена от лидера на БСП Корнелия Нинова, с която тя настоя премиерът да информира депутатите за позицията по мигрантската криза, която ще защитава на срещата на върха на ЕС идната седмица в Брюксел.

Границите, кои мигранти и къде да приемаме

Първа точка, която защитавам, която ще настоявам да се приеме е незабавно да се затворят външните граници. То не е само Гърция и Италия, а и Испания, а и от север влизат. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктат или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това, каза Борисов.

По думите му плащането става в центрове, извън тези в ЕС. Едва когато потокът спре, бягащите от войната след войната трябва да бъдат върнати, да си възстановяват разрушените страни, разви тезата си Борисов и изрази надежда на срещата им през юли президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин да сложат край на войната в Сирия.

Цели държави, цели политически партии се тресат в момента от тази ситуация, изтъкна Борисов.

Премиерът напомни, че за първи път той е казал, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън ЕС, в близост до конфликтите.

От БСП заподозряха по-рано, че Борисов може да приеме европейско решение за отваряне на буферни бежански центрове на Балканите.

Винаги съм държал една и съща позиция, подчерта премиерът и добави, че едва ли има партия в парламента, "която да е казала - ние сме за приемане на мигранти". Според него национално отговорната ни позиция е ясна на всички.

Възможна ли е интеграция? По-скоро не

На обвинението на левицата, че може да сключи сделка пари срещу мигранти Борисов припомни случаите в Харманли, Овча купел и добави, че "надали има политик, който може да каже дайте ни 1000, 2000, 3000 души, пък ако ще и милиарди да дават за тях". Според него мигрантите трудно биха могли да бъдат интегрирани.

Преди два дни в друго свое изказване премиерът каза, че онези, които не могат да бъдат интегрирани е по-добре да бъдат връщани.

Трудно бихме могли да ги приемаме, затова решенията, които предлагам са и в полза на България, решават и проблемите на другите държави, допълни Борисов, имайки предвид искането за затваряне на външните граници.

Но министър-председателят изрази увереност, че "трябва да се погрижим за пострадалите от войната". Той все пак допуска някои страни да не ги искат - тогава "да се върнат откъдето са дошли".

Ако вземем решения да приемаме мигранти, трябва да изградим затвори, за да ги задържаме. Те и от затворите бягат от време на време, в кръга на шегата, коментира премиерът, имайки предвид случаите на бягство от затвора.

Не Турция е проблемът, а Гърция

За пореден път премиерът защити споразумението с Турция за мигрантите, "защото в противен случай за България има риск". Вече година и половина имаме нулева миграция. На ден се предотвратява влизането на 25-30 човека през границата с Турция. Но не така е положението с Гърция, отбеляза Борисов.

Той разкри, че в неделя щял да даде на колегата (Алексис) Ципрас справка, която показва как "на нашите термокамери се виждат бежанци по 30-40 човека, влизат в някоя ферма в Гърция, обаждат се нашите граничари на техните. Виждаме как отиват на проверка, проверяват, връщат се и казват, че няма нищо".

Борисов изрази надежда и Гърция да си свърши работата, защото са "получили огромни пари от ЕС, а имат всичко на всичко трима върнати в Турция".

В неделя в Брюксел Европейската комисия ще е домакин на среща на страните на предна линия плюс Германия и Австрия, на която ще се разискват евентуални по-твърди мерки за спиране на нелегалната миграция.

В края на изказването си Борисов се обърна към БСП и им каза, че с удоволствие ще идва всеки път, само да не го викат така истерично да се яви незабавно, а да го извикат нормално.

Ако не дойда, тогава ме нахокайте. Ако няма да дойда на единия ден, ще дойда на следващия, отговори премиерът на обвиненията на левицата, че не идвал в парламента по важни въпроси.

А във връзка с решенията на мигрантската криза Борисов се обърна към БСП с думите: "Кажете, ако имате по-добро предложение, ще се съобразя".