Министър-председателят Бойко Борисов ще ръководи българската делегация в 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Посещението на българския премиер в САЩ е между 23 и 29 септември, съобщи пресслужбата на кабинета.

Там премиерът ще изнесе реч, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е "ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества".

В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците", организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп.

България е съдомакин на събитието.

Българският министър-председател ще участва в среща "на върха" за мира "Нелсън Мандела". Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.

По време на посещението си българският министър-председател ще проведе двустранни срещи с държавни и правителствени ръководители на държави членки на ООН, както и с представители на неправителствени организации.

В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.