150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за системата за хора с увреждания. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания, която се проведе в Министерски съвет, съобщи "Фокус".

Най-вероятно премиерът има предвид, че с тези пари ще се увеличи бюджетът на хората с увреждания.

Информационната система за хората с увреждания ще бъде подобрена. Регистърът ще показва реален брой на хората с увреждания, като така ще се вижда и личната нужда за всеки от тях. Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Те очертаха точките, по които са се обединили след продължилата повече от пет часа среща в Министерския съвет.

По думите на премиера Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

"Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните - помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация - абсолютно две коренно различни мнения", каза още Борисов и посочи, че счита, че съществен напредък е да са на една маса всичките тези хора.

"Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система - налична в момента платена близо за 2 млн. лв., но се оказва според едните колеги, че не носи никаква информация. Допълнителни 500 хил. лв. сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари - и ефектът е накрая, че има протест", коментира Борисов.

"Това, което мога да кажа и съм обявил, че пресмятаме, че за новия бюджет мога да гарантирам 150 млн. лв. повече за тази информационна система, освен 1 млрд. лв., които отиват сега. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но трябва все пак да знаем какво държавата може да си позволи", обясни премиерът.