"Имаме мощна икономика, която ще ни позволи да вдигнем доходите с 10% от догодина и да покриваме всички плащания. По време на това управление, само до средата на годината, имаме рекорден износ от България за Западна Европа - близо 28 млрд. лева" - това обяви днес премиерът Бойко Борисов, след като първо инспектира строителните дейности на автомагистрала "Европа", след което откри разширение на завода на "Кока-кола" в Костинброд.

Той провери как върви изграждането на новата магистрала заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Тя трябва да свързва София с ГКПП-Калотина, а след това и с Ниш и Белград.

"Преди 3 месеца беше нива, а сега ще стъпим на асфалт. Много работа са отметнали за 3 месеца. Вече чакъл слагат. Затова "идват" заводи и ще откриваме след малко. Ето затова много се дразнят другите институции - няма какво да покажат. Взели сме решение, осигурили сме финансиране и сме го построили. И сме го дали на хората. Не ви ли е драго така, като гледате? Преди една седмица минах по "Хемус" - Ябланица до 20 дни трябва да я пуснем, нали?", обърна се Борисов към двамата, докато отново шофира лично джипа си.

Нанков пък уточни, че за същия период новата магистрала трябва да бъде и проверена от приемателна комисия.

"Над 40% от изкопните работи са готови, насипни дейности 15%. Това е по-лекият участък от магистрала "Европа", след 25 дни започваме по-тежкия. Открихме археология на 19-ия км, където ще е една от 7-те площадки за отдих", добави той.

"Без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде. Тя е изключителен приоритет. Безработицата в България е на рекордно ниско ниво - нямало е такова досега. Рекордни нива и при износа. Най-добрата година за българския износ е била 2008 г. Тогава за цялата година сме успели да направим износ за над 30 млрд. лева, в момента само за първите 6 месеца имаме 27 млрд. лева. Инвестициите ни вървят средно последните години с около 1 млрд. лева над средното ниво. 7 000 работни места имаме открити от миналия юни до този юни. Това, което направихме в областта на образованието, също много привлича инвеститори в България. Българският бизнес става все по-конкурентен. В района може би ние сме най-конкурентни за инвеститори. От началото на годината имаме около 15 нови инвеститора", каза пък Караниколов.

След пътната инспекиця Бойко Борисов откри новите производствени мощности и разширяването на производствения център на "Кока-Кола" в Костинброд. Инвестицията е за над 34 милиона лева, като до момента компанията има 20 000 работника, което е 0,7% от работещите в България, беше изтъкнато на церемонията. Правителството пък ще отпусне финансова помощ за изграждане на инфраструктура до завода в размер на 1 777 814 лева.

Снимка: БТА

"Въпреки, че някой казва, че асфалтът не се яде, се оказва че инвеститорите идват, там където правим пътища. Някой, "добре неинформиран човек", казваше че Кока Кола имали само логистична дейност в България, а всъщност се оказа, че те имат огромни производствени мощности за 200 млн. лева с хиляди работни места", посочи Борисов.

Той съобщи, че само след няколко дни ще бъде открита най-голямата складова база на Балканите, която се намира на няколко километра оттук.