Премиерът Бойко Борисов отвърна на острите раплики на президента Румен Радев, отправени през уикенда при отбелязването на 142 години от боевете на връх Шипка.

"Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни", каза там държавният глава, като попита "кое налага премиерът "да крие толкова далеч г-н Георгиев (бившият шеф на КПКОНПИ - б.р.)".

Думите на Радев дойдоха в отговор на коментар на Борисов, че шефът на НСО Данчо Дяков е подал оставка заради "огромните скандали в президентската институция".

"Не му отива на Шипка, на такъв ден да говори такива неща", възмути се Борисов днес пред журналисти, цитиран от Нова телевизия.

Той заподозря поръчка по темата за назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия и защити авторитета му.

"Взехме решение и изпратихме Пламен Георгиев като консул във Валенсия. Той е с хиляди награди, с няколко милиарда задържани левове, с няколко езика. Има достатъчно езикова подготовка. Това е някаква поръчка от една седмица", защити избора му премиерът, след като българи в Испания излязоха с петиция срещу Георгиев и попитаха наистина ли нивото на неговия испански е достатъчно.

А по повод смяната на шефа на НСО, заяви:

"Предишния ден в сряда на МС дойде светкавично, изненадващо за мен писмо за съгласуване за смяната на Данчо Дянков. Вкарах го в Министерски съвет, гласува се и сега трябва да си решава кой ще назначи. Нивото на инвестициите и износа са отговор на всички критики".

Борисов направи тези коментира, след като откри разширение на завод на "Кока-кола" в Костинброд. Той изтъкна, че посланиците на САЩ и на Гърция, които присъстваха на церемонията, са казали, че в България има много добър климат.

"Казаха, че страната ни има много инвестиции и рекорден износ за всички времена - 28 млрд. лева", подчерта премиерът.