Сега ние си създаваме кризата, можеше още на 28 май да бъде решено, заяви премиерът Бойко Борисов по повод поредните безплодни преговори за назначенията на висшите постове в ЕС. Той коментира въпроса пред български журналисти след края на близо 18-часовото заседание на Европейския съвет, предаде БТА.

Глупостите, които излизат, няма да коментирам - няма гласуване, няма каквото и да било, каза той по повод спекулациите с различни имена. Той уточни, че се е предлагало на представител на нашата страна да бъде назначен за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Тази тема на мен не ми е интересна, защото така губя комисар, заяви Борисов и изрази предпочитание България да запази "реален ресор" в ЕК.

Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени (за преговори за присъединяване към ЕС). Тогава косовари, албанци, македонци, сърби, казват "заради българката не стана", изтъкна премиерът.

Той уточни, че името на Кристалина Георгиева е било предложено в търсенето на следващ председател на ЕК. Тя има прекрасна работа в Световната банка, тя не е без работа, за да й търсим пост. За нея има смисъл, затова доста колеги я предложиха за председател на комисията, допълни министър-председателят.

Ройтерс съобщи по-рано, че името на Георгиева е било предложено за председател на Европейския съвет.

Премиерът добави, че Мария Габриел е доказан еврокомисар и правителството възнамерява да предложи тя да остане в ЕК.

По думите на Борисов обстановката е сходна със съставянето на правителство - ако не може да се направи мнозинство, няма как да се излъчи премиер. Трябва да намериш мнозинство в парламента, което да ти гласува премиера и останалите постове, поясни Борисов. Той добави, че засега мнозинство могат да направят Партията на европейските социалисти и Европейската народна партия. Ако се включат и либералите с дадена позиция, тогава става работеща формула и може да гарантира мнозинство и избор в ЕП. Така се прави - отстъпва се и се правят компромиси, отбеляза Борисов.

Премиерът уточни, че либералите настояват да оглавят Европейския съвет, неотстъпчиви са и затова засега няма решение.