Това е визията, с която Австрия иска да отпразнува началото на европейското си председателство днес.

Тази визия ще смени друга картина отпреди броени дни: сили за сигурност и хеликоптери, струпани на южен граничен пункт, за да демонстрират решимостта на Австрия срещу нелегалните мигранти - всичко това пред тълпа от журналисти, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

И двете събития може да изглеждат малко пресилени - особено в страна, известна с това, че има отношения с ЕС, в които се редуват периодично затопляне и охлаждане - но те са част от програмата на Виена за превръщането на ЕС в по-ориентиран към хората и сигурен блок по време на половингодишното й председателство, а и след това.

Днешното събитие ще бъде на връх Планай в сърцето на Австрия от 10 часа сутринта местно време.

Близо до 1906-метровия връх, Бойко Борисов, премиер на страната, която досега заемаше ротационното председателство, е планирано да предаде символично юздите на Курц, който е запален алпинист. Очаква се да присъства и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, отбелязва ДПА.

На обикновените граждани ще бъдат раздадени одеяла и кошници с местни специалитети за огромен обществен пикник. Стотици музиканти ще помагат за празничното настроение.

"Това събитие е умишлено "ориентирано към хората", заяви пред ДПА източник от офиса на Курц, добавяйки, че съзнателно е било решено събитието да се организира извън "технократската" атмосфера на Виена.

Лозунгът на австрийското председателство на ЕС е "Европа, която защитава". Според политическия стратег Томас Хофер посланието, което правителството иска да изпрати, е: "Ние можем да сътворим промени, можем да променим и курса на политиката на ЕС, когато става дума за миграцията".

Снимката е скрийншот от официалния сайт на събитието.