Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев направиха днес съвместно изявление в Скопие, където отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честванията на Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. Българският министър-председател беше посрещнат с почести на летището в столицата на Северна Македония.

"Две години, откакто подписахме договора за добросъседство. Мисля, че през тези 2 години се направиха неща, които от години не могат да станат. Със съвместното усилие на двете правителства се даде огромна перспектива на вашата държава да върви по пътя към ЕС и НАТО. С мене е проф. Ангел Димитров, председател на нашата комисия, поканил съм и Ангел Джамбазки (зам.-председател на ВМРО и евродепутат - б.р.), Каракачанов е в болнични, за това не дойде (лидер на ВМРО и военен министър - б.р.)", заяви Борисов.

"За да обединим максимално усилията, ежедневно трябва да се работи. Малко време имаме, за да приключим с тези конфликти, така да ги наречем. За всички, които спорим, герои, които са си дали енергията, жертвали са се, за да работим ние заедно. И точно по тази тема да спорим, просто не е честно спрямо тяхната идеология, цел, мечта, ако искате. Те са мечтали за автономия, права за хората. И всичко това виждате го има и го развиваме", каза още българският министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота и са я имали за твоя, така, че положете усилия", добави Борисов.

Той изтъкна, че са се разбрали с колегата му Заев още следващата седмица "да се отиде на Гюешево". Тунелът от наша страна е почти готов, работи се ускорено по завършването на коридор 8, тук можем да ускорим още процеса, отбеляза той.

Снимка: Министерски съвет

"Дори не ми се иска да мисля, че може да се стигне до поставяне на условия от България, за членството на Македония в ЕС и то след всички усилия, които направихме. Да се наложи точно аз да вдигам ръка срещу Северна Македония, просто няма да е честно. Предложих на колегата да дойдат във Варна, да работим по тази тема, вместо да почиваме. Зоран е свидетел как съм се борил с Франция, с Германия. Днес, докато летяхме с хеликоптера , професор Димитров ми излезе лекция - на всеки хълм, над който прелетяхме, са загинали десетки хора. Хълмове, напоени с кръв. Умрели хора, за да живеем ние мирно. Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл", каза Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Неотдавна Заев заяви, че ще реагира на българския премиер, който на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, където каза за Стево Пендаровски: "Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония."

"Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония", каза тогава Заев.

Снимка: Министерски съвет

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония? Мицковски ми е приятел, от едно политическо семейство сме ( лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Кристиан Мицковски - б.р.). Какво налага такова тиражиране на злоба срещу България, какво сме ви направили? Нашите герои, като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", заяви още днес Борисов.

По-рано той написа във Фейсбук профила си:

"Проведох среща с премиера. Постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Те не са достатъчни, но са основание за сериозна и активна работа занапред. Необходима е нова динамика в работата на мултидисциплинарната експертна комисия, която да доведе до бързи и категорични резултати".

Снимка: Министерски съвет

От своя страна Заев заяви в социалната мрежа:

"Добре дошъл на моя приятел и колега Бойко Борисов в правителството на Република Северна Македония. За мен е чест, че днес, на втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с приятелска Република България, тук в Скопие разговаряме за общите постижения досега, за проектите, които ни свързват, и за идеите за общо европейско бъдеще".

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше подписан по време на посещението на премиера Борисов в Скопие на 1-2 август 2017 г. Документът влезе в сила на 14 февруари 2018 г., когато на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет в София министрите на външните работи на двете страни размениха ратификационните инструменти. 

В българската делегация участва и външният министър Екатерина Захариева

Снимка: Министерски съвет

След срещите на двете делегации в сградата на правителството двамата премиери ще отидат в църквата "Св. Спас", където ще се поклонят и положат цветя на гроба на Гоце Делчев.

По-късно българският премиер ще се срещне и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.