Премиерът Зоран Заев заяви вчера, че ще реагира на българския премиер Бойко Борисов, който във вторник на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Сараево е казал, че Стево Пендаровски е "северномакедонски политик" и "северномакедонски президент". Заев изтъкна, че това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение, пише вeстник "Слободен печат", цитиран от БТА.

"Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония", каза Заев.

А вестникът цитира изказването на Бойко Борисов в Сараево пред български журналисти:

"Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония".

Това се случва на фона на току-що отминалия скандал между София и Белград, след като сръбският външен министър Ивица Дачич обвини Борисов заради изказването му за независимостта на Косово. След като българският премиер реагира остро и му постави ултиматум да се извини, защото не е казал нищо невярно, Дачич призна, че е реагирал на реплика, която всъщност не е била казана, обяснявайки, че е бил заблуден.

Не премиерът, а протоколът и сигурността още веднъж се провалиха на изпита, коментира междувременно пък в. "Нова Македония" друг сюжет - "компрометиращата ситуация" с разговорите на Зоран Заев с руски комици, представили се за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившия украински президент Петро Порошенко. Според автора на статията виновен за ситуацията е не премиерът, който е отворен за комуникации и е станал жертва на наивност и злоупотреба отвън. Заев е бил манипулиран и от най-близките си сътрудници, които отговарят за протокола и сигурността на комуникациите на висшите държавни служители. Когато шегата звучи толкова сериозно, че успява да "отвори душата" на опитни политици от висок ранг, това вече прилича на политически скандал, пише изданието.

След като се оказа, че Заев е говорил по телефона с известните комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като Вован и Лексус, и беше пуснат запис от разговора, той даде пресконференция.

И заяви, че е жертва на добре организирани структури, насочени към нанасяне на директна щета върху стратегическите интереси на страната за членство в НАТО. Македонският премиер посочи, че манипулациите идват от пропагандни медии с анти-НАТО ориентация за разпространение на влиянието на трети страни.