Министър-председателят Бойко Борисов положи венец пред Главната мемориална кула на Националното гробище в Сеул. Премиерът Борисов изрази почитта си пред паметта на загиналите корейски граждани в движението за национална независимост в Корейската война и във Виетнамската война, съобщава БТА.


В мемориалния комплекс са погребани останките на 165 000 души. На мемориалната кула са изписани имената на 104 000 войници, чиито тела никога не са били открити. Всяка година на 6 юни в Националното гробище в Сеул се провеждат възпоменателни служби.

Борисов посети и Центъра за научноизследователска и развойна дейност на "Hyundai Motor Group", който се намира в гр. Хуасонг.

Центърът е построен през 1993 г. върху площ от 3,47 милиона кв. м, рекултивирани от морето. Оборудван е с дизайнерски и инженерни центрове, както и трасета за шофиране и тестови съоръжения. Центърът се състои от различни райони, главно за проектиране и инженерство, съоръжения за изпитване на експлоатационни характеристики и задвижване и център за бъдещи автомобилни технологии, в които работят около 10 000 служители (инженери, дизайнери и друг персонал).


Снимки: Официален сайт на Борисов във Фейсбук

Това е първото посещение на български министър-председател в Южна Корея. Целта на визитата е разширяване на сътрудничеството в политическия, икономическия и културния диалог между двете държави.

Визитата е тридневна, българският премиер ще проведе разговори с президента Мун Дже Ин и премиера Ли Нак Йон.

Заедно с Борисов за Южна Корея пътуват вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на икономиката Емил Караниколов, на транспорта и съобщенията Росен Желязков и на финансите Владислав Горанов. Борисов води и бизнесделегация.