От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици. За целта ще са необходими 237 млн. лв.

Новината обяви в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов няколко часа, след като президентът Румен Радев го критикува, че властта е безпомощна да се справи с пандемията и здравната система е на предела си.

В тази връзка Борисов обяви, че ГЕРБ и Обединени патриоти внасят изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

"Ние се борим за хората, да измъкнем държавата от здравната, икономическата и социалната криза. В тази тежка ситуация хората имат нужда от подкрепа. И особено всички онези българи, които работят на първа линия срещу вируса. Те трябва да знаят, че сме зад тях", пише Борисов.

Освен това, той напомня, че се предвижда и 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.

Друга мярка, която предприема управляващата коалиция, е детски надбавки за всички. За целта се отпускат допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий - мярка, която ще подкрепи 710 хил. деца.

Новите предложения са утвърдени на работното онлайн съвещание на членове на Министерския съвет, става ясно от последвало съобщение на правителствената информационна прессслужба.

"Ние се борим за хората, борим се държавата да се измъкне и сме все още от най-стабилните страни в ЕС", категоричен е премиерът Борисов.

"Не приемам оценки от човек, който наруши изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда. ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право? И аз мога да отговоря подобаващо, но това няма да помогне на държавата", отговаря лично премиерът към Румен Радев.

"Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората", категоричен е Бойко Борисов.

В хода на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов благодари на членовете на правителството за свършената до момента работа. "Действително тази пандемия е много тежка. Съжалявам, че Радев продължава да разединява нацията. Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали", добави премиерът.