Президентът Румен Радев отправи критика към властта, че е "безпомощна" да се справи с пандемията от коронавирус.

"Не може правителство, което го е интересува само своето собствено оцеляване, да води страната през такава сложна криза - здравна, социална, икономическа. Пропуснато беше ценно време, за да се направи необходимата подготовка. Сега виждаме панически действия", каза президентът.

"Докато правителството се разхождаше по магистрали и кравеферми беше изпуснато важно време", заключи Радев.

Той съобщи, че снощи е изтекла карантината му и му е било връчено предписание от РЗИ.

Президентът коментира и темата Северна Македония: "Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес".

Това обаче, по думите му, "изглежда все по-малко вероятно.

"И от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония", добави Радев, цитиран от Нова телевизия.

Президентът съобщи, че темата ще обсъди още днес и с германския си колега.

"Членството на Северна Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори", смята президентът.

Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, заяви Радев.

По думите му, вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема.