Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи днес поредната инспекция - този път на ремонта на Южната дъга в София. Заедно с него беше и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

"Направихме нов, хубав град. Стотици инвеститори идват в района. Лентите в Южната дъга ще бъдат 10. Десетилетия наред тук имаше задръствания. Сега тук има прекрасни кръгови", заяви той в живо включване, предавано във Фейсбук страницата му.

Борисов изтъкна, че благодарение на подобренията са се увеличили и проектите в строителството.

"Още малко остава да се довърши Околовръстното на София и минаваме от другата страна от бул "Цар Борис III" до магистрала "Люлин", с което ще завършим целия ринг около София", добави премиерът.

Той уточни, че целият 6-километров участък на Околовръстния път между АМ "Тракия" и кв. "Младост" ще бъде завършен до края на годината.

"За улеснение на хората и за тяхна безопасност - в момента изграждаме 3 пешеходни моста по трасето. Иначе съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите "Струма" и "Тракия", ще се улесни транзитният трафик от АМ "Европа" и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция", изтъкна Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Той показа как изглеждат трите пасарелки, през които хората ще могат да преминават към имотите си от едната до другата страна.

Снимка: Министерски съвет

"Виждате колко сложна конструкция, но мисля, че от тук се вижда и прекрасно мащабът на строителството и грижата за хората. Само да дам пример - в момента, в който започнахме да строим дъгата, виждате колко нови комплекси, не една, не две - над 200 къщи виждате вече са направени тук, където бяха ниви. Виждате крановете - продължава да се строи", похвали се той.

Снимка: Министерски съвет

Накрая Борисов благодари за бързината и качеството, с които строителите работят.

След това премиерът инспектира напредъка по строителните дейности на АМ „Европа“. Той изтъкна, че първият етап по строителните дейности при ГКПП „Калотина“ е завършен. Предстои и взривяването на скали в района. Министърпредседателят подчерта, че строителните дейности се извършват в условията на работещ транспорт.

„До края на годината ще се приключи с втори етап, а ние сме вързали магистралата без сложни пътни възли, обърквания, едното ниво отдолу, леките автомобили по средата. Срокът на изпълнение на проекта е май 2022 г., но с темповете, с които се работи, вероятно ще бъде завършен по-рано“, посочи той.